BinnenlandLeeuwendieet

Deskundigen kritisch over populair ”leeuwendieet”

Het zogeheten leeuwendieet is populair op sociale media als Instagram en TikTok. Mensen die dat volgen, eten dertig dagen alleen rood vlees –van herkauwers– dat ze alleen mogen kruiden met zout. Een diëtist en een trendwatcher zien geen heil in het eetpatroon.

19 January 2023 20:38Gewijzigd op 20 January 2023 11:00
beeld AFP, Raul ARBOLEDA
beeld AFP, Raul ARBOLEDA

Een tegentrend. Dat is het leeuwendieet –waarbij water de enige toegestane drank is– volgens Mariëlle Bordewijk. Ze is trendwatcher en ontwerper op voedselgebied. Het dieet heeft veel weg van het voedingspatroon van de koning van de dieren. „Plantaardig eten is de laatste jaren in opkomst. Daarnaast eten veel mensen flexitarisch (gedeeltelijk vegetarisch, KJO). Het lijkt erop dat veel deelnemers aan dit dieet weinig met de plantaardige trend op hebben.” Waarschijnlijk gaan zij in reactie erop uitsluitend vlees eten, duidt Bordewijk. „Daarmee laten zij zien dat ze de vrijheid nemen om te eten wat ze zelf willen, tegen de heersende moraal in. Voedsel hoort bij de identiteit van mensen. Wat ze eten bepaalt waarvoor ze staan.”

Op Instagram en TikTok kunnen diverse deelnemers aan het dieet op grote belangstelling rekenen. Zo heeft bedenker Mikhaila Fuller meer dan 700.000 volgers op Instagram. En de hashtag #liondiet was begin januari trending op TikTok.

Bordewijk noemt het dieet extreem. Wie zijn de mensen die eraan meedoen? Bordewijk: „Je moet natuurlijk van vlees houden. Verder kan ik me voorstellen dat het mensen zijn die graag experimenteren met eten. Daarbij wordt vlees vaak geassocieerd met stoer, mannelijk gedrag. Wellicht voelen de diëters zich daartoe aangetrokken.”

Hype

Diëtist Christine Sira-van Schie is tijdens haar werk nog niemand tegengekomen die het dieet volgde of vragen erover had. „Het verschijnsel is relatief nieuw, dus ik denk dat veel mensen er nog nooit van hebben gehoord. Vooral gebruikers van sociale media zullen vatbaar zijn voor deze hype, aangezien het dieet op verschillende platforms, zoals Instagram en TikTok, populair is.” Hoeveel mensen het precies volgen, is niet bekend.

Bordewijk: „Misschien laten de deelnemers aan het leeuwendieet zich verleiden door beloften die ze zien op sociale media, dat mensen zich er krachtig en energiek door voelen.” Het zou overigens best kunnen dat het eetpatroon bij sommigen een dergelijk effect sorteert, meent Bordewijk: „Het ligt er maar net aan wat je at voor je dit dieet ging volgen. Misschien was dat nóg ongezonder.”

Maar daarmee is het leeuwendieet nog niet gezond, zegt diëtist Sira. Ze zou het haar cliënten niet aanraden. „Eenzijdig eten is nooit goed. Wie dit dieet volgt, mist veel voedingsstoffen, zoals vezels.” Op korte termijn kunnen mensen daardoor last krijgen van verstopte darmen, zegt Sira, verbonden aan voedingsadviesbureau De Winter, een diëtistenpraktijk met locaties in onder meer Katwijk en Aalsmeer. „Voorstanders van het dieet claimen dat het goed werkt tegen huid- en slaapproblemen, mentale problemen en allergieën, maar die effecten kun je niet merken binnen dertig dagen.”

Het leeuwendieet kan op lange termijn nadelige consequenties hebben doordat mensen wennen aan het eten van veel vlees, stelt Sira. En dat is volgens de voedingsdeskundige niet positief. „In vlees zit veel verzadigd vet. Dat kan zorgen voor een hoog cholesterolgehalte en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten zoals infarcten en beroerten. Vlees moet je met mate eten. Maximaal een pond per week. Het beste is om structureel gezond en veelzijdig te eten. Dus naast vlees ook groenten, fruit, volkoren granen, noten en vis.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer