Buitenland

Fransen betogen massaal tegen pensioenplannen, Eiffeltoren dicht

De Eiffeltoren in Parijs is donderdag dichtgegaan als gevolg van stakingen in het land gericht tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Vakbonden hebben opgeroepen te staken en te demonstreren uit protest tegen de hervorming van het pensioenstelsel. Naar het zich laat aanzien geven erg veel Fransen gehoor aan de oproep. Volgens de betrokken vakbonden heeft meer dan 42 procent van de onderwijzers in het lagere onderwijs het werk neergelegd en in het hoger onderwijs wel 65 procent. In de olieraffinaderijen staakt minstens driekwart van het personeel volgens een bond.

ANP
19 January 2023 03:32Gewijzigd op 19 January 2023 13:37
Betogin in Lyon. beeld AFP, Olivier Chassignole
Betogin in Lyon. beeld AFP, Olivier Chassignole

In tal van steden worden grote demonstraties gemeld. De links-radicale vakbond CGT spreekt van 30.000 betogers in Nantes die door de stad lopen. De beroemdste avenue van Marseille, La Canebière, is volgens ooggetuigen propvol met betogers. Andere grote betogingen zijn onder meer gemeld in Grenoble, Le Havre, Lyon, Rouen en Toulouse. Er zijn circa tweehonderd protestplekken en -marsen aangekondigd. De bonden rekenen op 750.000 betogers op donderdag met in de hoofdstad 50.000 tot 80.000 demonstranten.

Vakbonden keren zich vooral tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Pijnpunt is ook het aantal jaren dat men moet hebben gewerkt om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen. De regering van president Macron en premier Borne vinden de hervormingen noodzakelijk door het stijgende aantal gepensioneerden, die bovendien vaak ouder worden dan voorheen.

Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een la laten verdwijnen. En zijn regering heeft nu geen meerderheid in het parlement meer. Minister van Financiën Le Maire heeft al een voorschot genomen op eventuele onderhandelingen met mogelijke bondgenoten in het parlement. „De regering staat open voor aanpassingen van het plan voor de pensioenhervorming.” Maar hij wil dat de pensioenpot in 2030 geen tekorten meer vertoont.

Eind 1995 werd het land drie weken lang lamgelegd door talrijke betogingen tegen de toenmalige plannen om het pensioenstelsel te hervormen. Toen waren er onder meer op 12 december twee miljoen betogers in Parijs. Volgens de regering één miljoen. Drie dagen later trok de regering de voorgestelde pensioenhervorming in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer