Buitenland

Parijs zet meer dan 10.000 politiemensen in bij stakingen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft gezegd dat er meer dan 10.000 politiemensen worden ingezet tijdens de stakingen donderdag gericht tegen de voorgenomen hervormingen van het pensioenstelsel. Ruim een derde van hen doet dienst in de hoofdstad Parijs.

ANP
18 January 2023 09:12Gewijzigd op 18 January 2023 11:24

Vakbonden hebben opgeroepen het werk neer te leggen uit protest tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Het minimum aantal jaren dat iemand gewerkt moet hebben om aanspraak te maken op het pensioen van de overheid wordt volgens de plannen geleidelijk verhoogd.

De bonden willen overal in het land demonstreren. Een grote meerderheid van de Fransen is volgens opiniepeilingen tegen de hervormingen. Volgens de regering van president Emmanuel Macron en premier Elisabeth Borne zijn ze noodzakelijk door het stijgend aantal gepensioneerden die bovendien vaak ouder worden dan voorheen.

Een vakbond in de onderwijssector schat dat zeven op de tien onderwijzers gaan staken. Lokaal en regionaal openbaar vervoer dreigt stil te komen liggen. De internationale hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys zouden geen last hebben van de vakbondsacties, maar andere internationale treinverbindingen zoals de Lyra naar Zwitserland wel. Volgens de Franse spoorwegen rijdt naar verwachting donderdag een derde van de binnenlandse hogesnelheidstreinen TGV en 10 procent van de lokale en regionale treinen. Het vliegverkeer zou alleen door stakingen op de luchthaven Orly ten zuiden van Parijs worden getroffen.

Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de massale protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen en te stroomlijnen. Een aantal voorstellen heeft het in de loop der jaren gehaald, maar over het algemeen is het niet ingrijpend gewijzigd. Het is ook niet de eerste keer dat Macron dit probeert. In 2020 mislukte zijn grote hervorming na massale protesten. Hij legde de plannen toen in een la omdat het er volgens hem tijdens de coronapandemie niet de tijd voor was. Bijkomend probleem is nu dat Macron geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, heeft en bij andere partijen moet aankloppen.

Minister van Financiën Bruno Le Maire heeft woensdag al een voorschot genomen op eventuele onderhandelingen met mogelijke bondgenoten in het parlement. „De regering staat open voor aanpassingen van het plan voor de pensioenhervorming.” Elke bijdrage die het plan beter maakt is welkom, aldus Le Maire. Maar hij wil dat de pensioenpot in 2030 geen tekorten meer vertoont en dat de pensioenvoorziening zo voor de toekomst bewaard blijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer