Weinig kritiek en veel waardering voor Segers
Politiek Den Haag werd vorige week opgeschrikt door de aankondiging van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers dat hij opstapt. Dat leidde tot een stroom aan reacties. Sommigen hadden kritiek op het besluit, maar er klonk vooral veel waardering.
Als politici tussentijds uit de Tweede Kamer vertrekken, kan er zomaar een discussie losbarsten over de vraag of zij daarmee het vertrouwen van de kiezer beschamen.
Voor fractievoorzitters die ook politiek leider zijn, komt er nog een extra moeilijkheid bij. Als zij vertrekken en de fractie wijst een opvolger aan die ook politiek leider is, dan staan de leden van de partij buitenspel. Zij zijn dan niet gehoord.
Beide complicaties zijn ook van toepassing op het onverwachte vertrek van Segers uit de Kamer. Toch kwam er de afgelopen dagen weinig aandacht voor. Kennelijk overheerst de grote waardering voor de manier waarop Segers zijn werk deed.
De rooms-katholieke voorganger André van Aarle, die tijdens een van de laatste CU-bijeenkomsten nog een fraaie selfie met Segers maakte, was een van de weinigen met kritiek. Hij zei op Twitter: „Hoe kan zoiets? Zijn de komende twee jaar niet meer vol te houden? Ik vind tussentijds vertrek altijd lastig.”
Wie zijn gal over Segers uitstortte, was Johan Vollenbroek, de voorman van MOB, een milieuorganisatie die zich richt op het stimuleren van biodiversiteit én tegengaan van klimaatverandering. Hij stelde cynisch: „Gert-Jan, nog dank voor jouw steun aan het PAS en het veelal meestemmen met VVD/FVD/PVV voor de belangen van klimaat en biodiversiteit. Kortom alles om Gods schepping naar de bliksem te helpen.”
Deze tweet leidde onder meer tot verontwaardiging bij oud-CU-partijleider Leen van Dijke en het Brabantse CU/SGP-statenlid Hermen Vreugdenhil. Laatstgenoemde stelt: „Helaas, Johan, laat je je hiermee zo in je kaarten kijken. Dit soort tweets roept bij mij wel de vraag op je wel aan een oplossing wil werken of enkel uit bent op het creëren van nog meer chaos en het vergroten van tegenstellingen. Jammer.”
Opmerkelijk veel waardering krijgt Segers voor zijn open en eerlijke manier van debatteren. Roderik van Grieken, naast directeur van het Nederlandse Debatinstituut ook D66-raadslid in Hilversum, zegt op Twitter: „lk ben altijd fan geweest van Gert-Jan Segers omdat hij de ingewikkeldheid van politieke keuzes open benoemde, oprechte interesse toonde in zijn opponenten en in alles uitstraalde dat de enorme verantwoordelijkheid op hem drukte.”
Een van de meest ontroerende tweets na het aangekondigde afscheid, kwam van de voorlichter van Segers, Johannes de Vries. Die postte een mooi plaatje van de twee en schreef daaronder: „Ik ga je missen, man…”