Politiekleiderschapswissel CU

ChristenUnie-leider Segers verlaat politiek

ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers zet een punt achter zijn politieke loopbaan en vertrekt uit Den Haag. Dat maakte hij deze vrijdag bekend aan zijn achterban.

Redactie politiek
13 January 2023 05:44Gewijzigd op 13 January 2023 14:43
Scheidend CU-partijleider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Sem van der Wal
Scheidend CU-partijleider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Sem van der Wal

Segers vertrekt uit persoonlijke motieven. „De Haagse politiek is een gulzig vak. Zeker op de plek waar wij als ChristenUnie staan en in m’n rol van meewerkend voorman”, zo valt te lezen in zijn afscheidsbrief. Meteen daarop memoreert hij dat zijn werk niet alleen van hem, maar ook van zijn omgeving veel heeft gevergd. „Voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben.”

CU-Kamerlid Mirjam Bikker is Segers’ beoogde opvolger. Formeel moeten de overgebleven CU-fractieleden (behalve Bikker Stieneke van der Graaf, Don Ceder en Pieter Grinwis) haar dinsdag nog kiezen, maar dat is een formaliteit. Segers schrijft in zijn brief dat hij zich voor de laatste Kamerverkiezingen opnieuw kandidaat stelde omdat hij wist dat er „een kundige en gedreven opvolger” op de lijst stond die z’n plek zou kunnen innemen. Vervolgens stelt hij dat Bikker intussen klaar staat om de fractie en de partij op haar eigen manier voor te gaan en werk te maken van de CU-missie. Segers vraagt de CU-leden vervolgens Bikker te steunen, mee te doen en voor haar te bidden.

Segers spreekt met respect over het Gereformeerde Gemeente-gezin waaruit hij afkomstig is, maar zegt wel dat de overheid en andersdenkenden in die traditie eerder tegenover je staan dan dat je je met hen inlaat. In dat opzicht heeft hij „een oversteek” gemaakt, zo zegt hij. „Ik ben me als christen in het hart van onze samenleving en politieke besluitvorming gaan inzetten voor mijn naaste, juist omdat ik zie hoe God zelf midden in die wereld een kruis heeft geplaatst en zo die wereld met eeuwige armen omarmt.”

Na zijn entree in de politiek, in september 2012, ontpopte Segers zich al snel als een gedreven strijder tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. De aanvaarding door de Eerste Kamer van zijn initiatiefwet over het strafbaar stellen van mensen die misbruik maken van een slachtoffer van mensenhandel in maart 2021 vormde een van de hoogtepunten in zijn loopbaan. Memorabel is ook het actieprogramma ”Waardig Ouder Worden” dat hij in januari 2017, samen met directeur Jan Slagter van ouderenomroep MAX, ontwikkelde als tegenhanger voor de voltooidlevenwet van D66. Delen van het actieprogramma belandden in 2017 in het coalitieakkoord van Rutte III.

Op dinsdag 24 januari neemt Segers afscheid van zijn collega-Kamerleden. Hij zegt nog geen idee te hebben wat hij na de politiek wil gaan doen.

SGP-partijleider Kees van der Staaij noemt Segers’ vertrek een gevoelig verlies voor de Nederlandse politiek. „Er is in woelige tijden veel van hem gevraagd, en hij heeft veel mogen geven”, aldus de SGP’er. Van der Staaij dankt Segers „voor alle hartelijke persoonlijke en fijne politieke contacten, vanuit diepe verbondenheid met christelijke politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer