Recept: Makronen
Een lekker koekje bij de thee is in alle jaargetijden een aanlokkelijk idee. Ze zelf bakken kan natuurlijk in alle seizoenen. Maar het is misschien wel bij uitstek een prettige bezigheid voor de koude maanden van het jaar. Preciezer: voor als je wat in mineur dreigt te raken door de grauwheid en de guurheid buiten, die dag na dag het beeld bepalen. En die misschien ook wel wat naar binnen sluipen, letterlijk of figuurlijk. Als je een schulp had –of er een wist te vinden– zou je erin wegkruipen.
Koekjes bakken komt daarbij in de buurt. Het is op een gure dag een geruststellende activiteit om op sloffen en met een schort voor in de keuken bezig te zijn met het kloppen van eieren en het afwegen van suiker en amandelmeel, terwijl de oven op temperatuur komt en tegelijk de ruimte een beetje verwarmt. Zodra de eerste bakplaat de oven in gaat wordt het nog beter. Dan gaat het in de gewoonste keuken –en daarna in de rest van het huis– ruiken als in een heuse bakkerij.
Ik bakte op zo’n grauwe dag in januari makronen in twee variaties; genoeg voor een paar trommels vol. Net na het bakken zijn ze krokant als Italiaanse cantucci’s. Na verloop van tijd worden ze licht taai als bitterkoekjes. Het is allebei lekker bij de thee. Of bij de koffie.
Ingrediënten (voor 20-24 stuks)
2 eiwitten, snuf zout, 200 g fijne kristalsuiker, 200 g amandelmeel, 1 tl amandelaroma (eventueel). Voor de garnering: rauwe gepelde amandelen.
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op circa 180 graden Celsius. Kies bij een heteluchtoven een iets lagere temperatuur. Ik bakte de makronen op 165 graden Celsius.
2. Makronen worden vaak op een velletje eetbaar rijstpapier gebakken, verkrijgbaar in kookwinkels. Maar op een ingevette bakplaat of een vel bakpapier lukt het ook.
3. Klop de eiwitten met een snuf zout tot schuim. Voeg vervolgens in kleine porties de suiker toe. Blijf kloppen tot het mengsel glanst en stevige pieken vormt. Spatel er dan het amandelmeel en (voor een intensere amandelsmaak) het amandelaroma door.
4. Doe het beslag in een spuitzak en spuit rondjes van ongeveer 4 cm op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte: de koekjes lopen uit. Waarschijnlijk is het te veel beslag voor één bakplaat: bewaar de rest voor een tweede ronde. Geen spuitzak in huis? Het lukt ook met twee lepels. Leg op elk hoopje beslag een amandel. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen. Verwijder daarna indien van toepassing het overtollige rijstpapier.
5. Makronen zijn koekjes om mee te variëren. Voor de bekendste versie, met kokos, gebruik je in plaats van 2 eiwitten 2 hele eieren. Het amandelmeel wordt vervangen door 200 g geraspte kokos. Verder is de bereiding hetzelfde. Kokosmakronen moeten wel iets langer in de oven, zeg: 25 minuten. Versier deze versie na het afkoelen eventueel met sliertjes gesmolten chocola. Smelt daarvoor een reep chocola in een kom boven kokend water (au bain-marie). Gebruik een lepel om de gesmolten chocola in sliertjes over de koekjes te verdelen.