Binnenland

Aboutaleb: steeds grotere groep heeft moeite rond te komen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt zich zorgen dat een steeds grotere groep mensen moeite heeft om rond te komen, zo vertelde hij donderdag in zijn nieuwjaarsspeech tot de Rotterdamse raad. De groeiende kloof tussen arm en rijk en het feit dat een baan geen garantie meer is die je kunt vasthouden zijn daar volgens hem de oorzaken van.

ANP
12 January 2023 12:11

„De groep mensen die bescherming verdient is groter geworden. Het zijn niet alleen de sociale minima die het niet meer kunnen rooien. Daarbij kijken we niet alleen wat op de korte termijn nodig is, maar ook voor een goede toekomst. Een duurzame toekomst waarin niet alleen aandacht is voor een volle maag, maar ook voor kinderen. Een toekomst waarin zij hun dromen in daden omzetten en later met een mooi diploma de arbeidsmarkt betreden.”

Als het aan de burgemeester ligt kiest zijn stad „niet voor een toekomst waarin niet kwantiteit en groei, maar kwaliteit en duurzaamheid leidend zijn. Waarin mensen omzien naar elkaar. Een samenleving waarin de zorg niet alleen een zaak van artsen en overheid is, maar van ons allemaal.”

De situatie in Oekraïne zal ook het komende jaar veel tijd vergen van de Rotterdamse politiek. Hoewel de stad niet direct betrokken is bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zal deze „ook in 2023 voelbaar zijn. De Oekraïne-oorlog leert ons een harde les”, zei Aboutaleb. „We dachten dat wederzijdse handelsbetrekkingen zouden leiden tot vrede. Zo vanzelfsprekend blijkt dat niet te zijn.”

De oorlog heeft volgens de burgemeester zware economische gevolgen voor de stad. „Een van de lessen is dus om minder afhankelijk te zijn van strategische grondstoffen. Investeren in een duurzame toekomst is dus ook een investering in de kracht van onze stad en ons land.”

De burgemeester haalde opnieuw fel uit naar de onbekenden die tijdens oud- en nieuw racistische teksten projecteerden op de Eramusbrug.

„Als onverwacht zo’n walgelijke, haatdragende tekst op onze geliefde brug verschijnt, nota bene in de stad die 83 jaar geleden door de nazi’s werd verwoest, dan denk je: ‘dit gedachtegoed mag nooit geaccepteerd worden. Dit mogen we onze samenleving nooit laten beschadigen’. De afzenders bedienden zich van 14 woorden die bedoeld zijn als munitie. 14 kogels om mensen te raken en beschadigen. Ik bedien mij van 15 woorden: ‘Wij houden van Rotterdam, stad van Erasmus waar mensen uit alle windstreken zich veilig voelen’,” aldus Aboutaleb, die de leden van de gemeenteraad het advies meegaf om deze woorden te gebruiken om duidelijk te maken dat Rotterdam niet van dit verderfelijke gedachtegoed is gediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer