Binnenlandoud en nieuw

OM: Racistische uitingen Erasmusbrug strafbaar, onderzoek gestart

Het openbaar ministerie (OM) zegt dat de teksten die tijdens de jaarwisseling zijn geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam strafbaar zijn. De politie is daarom onder leiding van het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Redactie binnenland
3 January 2023 18:01Gewijzigd op 4 January 2023 09:36
De Erasmusbrug op oudejaarsavond. beeld ANP, TOBIAS KLEUVER
De Erasmusbrug op oudejaarsavond. beeld ANP, TOBIAS KLEUVER

„De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen”, zo legt een woordvoerder van het OM dinsdag uit.

Het gaat volgens het OM ook om de context waarin de uitlatingen zijn gedaan. Op de brug waren onder meer de zinnen ”Vrolijk Blank 2023” en ”White Lives Matter” te lezen. Ook de Engelstalige zin ”We must secure the existence of our people and a future for white children” (We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren) was op de brug geprojecteerd. Dit is ook wel bekend onder de afkorting ”14 words”, een tekst van een Amerikaanse neonazi. De politie is nog op zoek naar getuigen van het incident.

Wiskunde

Leden van de Telegramgroep White Lives Matter uit Nederland en Duitsland hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het projecteren van de teksten. Wie er achter deze Telegramgroep zitten, is onbekend. In de appgroep schreven ze: „Activisten van WLM Nederland en WLM Duitsland werkten samen om een pro-Blank bericht openbaar te maken. Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om het te laten werken. Ook hadden we te maken met een grote geldsom voor de laser.”

In de app wordt bevestigd dat het ging om een gecoördinseerde actie. „Dit was vooraf gepland en vergde veel voorbereiding. We wisten dat we maar één kans hadden en het moest perfect zijn.” WLM omschrijft zichzelf in de app niet „als een groep of organisatie”, maar als een „gedecentraliseerd initiatief”.

De groep is niet van plan het bij deze daad te houden en kondigt meer acties aan de komende tijd. „Onze voornemens voor het nieuwe jaar zijn dat wij hopen soortgelijke samenwerking tussen andere groepen in onze Blanke landen te zien.”

In de app staat een enquête waarin suggesties worden gegeven voor plaatsen voor een volgende actie. Volgers kunnen kiezen uit een voetbalstadion, tijdens een concert, bij een betoging, op het Nationaal Monument, op drukke plekken zoals een treinstation of tijdens een live-uitzending.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer