Buitenland

Mogelijke topontmoeting Sharon en Abbas

De nieuwe Palestijnse leider Abbas heeft „vermoedelijk binnen twee weken” een ontmoeting met de Israëlische premier Sharon. Dat zei de Palestijnse minister Shaath van Buitenlandse Zaken maandag. Ook brengt Abbas binnenkort een bezoek aan president Bush van Amerika. Abbas werd zondag tot Palestijns president gekozen.

Buitenlandredactie
11 January 2005 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:05

In september van 2003 was er voor het laatst een topontmoeting tussen Israël en de Palestijnen. Toen sprak Abbas in zijn hoedanigheid als premier met zijn ambtgenoot Sharon. Beide mannen hebben aangegeven naar de onderhandelingstafel te willen terugkeren.

Abbas steekt de „hand van vrede” uit naar Israël. Dat zei hij maandag tijdens een receptie met internationale waarnemers die bij de presidentsverkiezingen aanwezig waren. Abbas kreeg bij die stembusgang 62 procent van de kiezers achter zich.

„We steken de hand van vrede uit naar onze buren en we hopen dat de reactie positief zal zijn”, zei Abbas. „De verkiezingen zijn slechts het begin, niet het einde.”

Shimon Peres, die plaatsvervangend premier is in de nieuwe regering van Sharon, zei tegen de Israëlische legerradio dat Israël Abbas een „eerlijke kans” moet geven om zich te bewijzen.

De Amerikaanse president Bush heeft de nieuwe Palestijnse president ook uitgenodigd in Washington. Hij maande Israël zijn verplichtingen na te komen en zich terug te trekken uit de Gazastrook. „Het is absoluut noodzakelijk dat Israël de visie handhaaft van twee staten die vreedzaam naast elkaar leven”, aldus Bush. De Palestijnen moeten volgens hem nu de instellingen voor een democratische staat gaan opbouwen.

Europese regeringsleiders hebben maandag zeer positief gereageerd op zowel het verloop als de uitslag van de door Abbas gewonnen verkiezingen. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei dat zijn land en andere Europese landen Abbas zullen helpen een onafhankelijke, duurzame en democratische Palestijnse staat op te bouwen. „Ik vertrouw erop dat het Palestijnse volk het pad zal volgen dat u heeft gekozen en het geweld zal afzweren”, schreef Schröder in een telegram aan Abbas.

Ook de Britse premier Blair en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Straw, feliciteerden Abbas met zijn overwinning. „Het is een uitdaging voor de nieuwe president om nu zijn mandaat te gebruiken om de fundamenten van een nieuwe Palestijnse staat te leggen”, zei Straw. Blair sprak met Abbas over de conferentie die Groot-Brittannië begin maart organiseert over hervormingen binnen de Palestijnse Autoriteit.

Frankrijk toonde zich vooral enthousiast over het rustige verloop van de verkiezingen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, noemde de verkiezingen „een overwinning voor de democratie en een eerste overwinning voor de vrede.” Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat de Palestijnse verkiezingen goed zijn verlopen. De Europese Unie had 260 waarnemers naar de Palestijnse verkiezingen gestuurd. De waarnemersmissie stelde dat zeker gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze werden gehouden, de verkiezingen op een eerlijke en vrije manier zijn verlopen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan wenste Abbas geluk met zijn overwinning en feliciteerde de Palestijnse kiesraad met het goede verloop van de stembusgang. Annan verklaarde ernaar uit te zien om met Abbas te werken aan het realiseren van een levensvatbare Palestijnse staat.

Om het leiderschap van de nieuwe Palestijnse president te versterken, overweegt Israël een reeks maatregelen. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz denkt minister Silvan Shalom van Buitenlandse Zaken daarbij onder meer aan versoepeling van de reisbeperkingen in de bezette gebieden.

De voornaamste voorman van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, sjeik Hassan Yusef, heeft Abbas met diens verkiezingsoverwinning gefeliciteerd. De leider van de radicale islamitische verzetsbeweging tekende daar wel bij aan dat hij de opkomst bij de verkiezingen zwak vond.

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandag ingestemd met de nieuwe regeringscoalitie van premier Sharon. Van de 120 afgevaardigden stemden 58 voor en 56 tegen de regering van Sharons Likudpartij, de Arbeidspartij en de kleine orthodoxe Verenigd Torah Judaïsme (UTJ). Er waren zes onthoudingen.

De goedkeuring in de Knesset bleek niet zoals verwacht een uitgemaakte zaak. Dertien partijgenoten van Sharon rebelleerden. De verwachting dat de dertien in de loop van de dag zouden inbinden, kwam niet uit. Zij zijn tegen het vertrek uit Gaza. De overwinning van Sharon werd pas zeker nadat de linkse Yahad van Yossi Beilin de steun aan de coalitie had toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer