Binnenlandstatushouders

Raad van State: Uitspraken nareisbeperking blijven staan

Het kabinet heeft ook bij de Raad van State ongelijk gekregen wat betreft nareizigers. Het kabinet wilde dat, in afwachting van het hoger beroep dat in januari dient, familieleden van statushouders voorlopig niet naar Nederland mogen. De Raad van State gaat daar echter niet in mee.

Redactie politiek
29 December 2022 14:08Gewijzigd op 30 December 2022 10:38
Opvangcentrum Ter Apel. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
Opvangcentrum Ter Apel. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

„De voorzieningenrechter vindt in beide gevallen het belang van de gezinsleden die nareizen zwaarder wegen dan het belang van de staatssecretaris om geen uitvoering te geven aan de rechtbankuitspraken”, staat in de uitspraak van donderdag. De uitspraken van de voorzieningenrechter hebben tot gevolg dat de gezinsleden van twee Turkse statushouders meteen toestemming kunnen krijgen om Nederland in te reizen voor gezinshereniging.

Meerdere rechtbanken hebben de afgelopen weken een streep gehaald door de nareisbeperking van het kabinet, onder meer omdat die indruist tegen veel nationale en internationale verdragen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) ging in hoger beroep. Bij de Raad van State vroeg hij voor twee uitspraken een voorlopige voorziening aan. Dat wil zeggen dat de uitspraken van de rechter zouden worden opgeschort tot aan de beslissing in hoger beroep.

De verzoeken van de staatssecretaris zijn echter afgewezen op basis van een belangenafweging, meldt de Raad van State. Van der Burg laat in een reactie weten: „We hebben kennisgenomen van de uitspraak en de IND zal hier gevolg aan geven.”

Verschillende rechtbanken stelden stuk voor stuk dat de nareisbeperking van het kabinet onwettig is en dat de familieleden van de statushouders die daarvoor naar de rechter waren gestapt, naar Nederland mogen komen.

Vluchtelingenwerk is blij met het besluit om de uitspraken over de nareisbeperking in stand te laten. Volgens de organisatie hebben de gezinnen die het betreft de afgelopen tijd „in een verschrikkelijke rollercoaster” gezeten. „Het bewust traineren van onwettig beleid dat zoveel gezinnen intens raakt, is politiek op zijn lelijkst. We doen een dringend beroep op de partijen die het asielakkoord sloten, om zich neer te leggen bij alle uitspraken die er al zijn en dit beleid zo snel mogelijk te schrappen.”

Tijdrekken

PvdA en GroenLinks hebben geen goed woord over voor het vasthouden van het kabinet aan de nareisbeperking voor gezinsleden van statushouders. Het kabinet zou op zijn minst de maatregel moeten opschorten tot de Raad van State er in hoger beroep een oordeel over heeft geveld, vindt PvdA’er Kati Piri. Suzanne Kröger (GroenLinks) spreekt van „politieke spelletjes van het kabinet” en „juridisch tijdrekken ten koste van kinderen”.

Het kabinet besloot eind augustus tot het instellen van een nareisbeperking. Die geldt voor gezinsleden van erkende vluchtelingen (statushouders). Maximaal vijftien maanden nadat de nareisaanvraag is ingediend, wordt na goedkeuring een visum verstrekt. Als de statushouder eerder een woning heeft voor zijn of haar nareizende familieleden, wordt het visum eerder verstrekt. De maatregel geldt in principe tot en met 2023 en is volgens het kabinet nodig om de druk op de overbelaste asielopvang te verlichten.

De Raad van State behandelt in januari het hoger beroep van het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer