BuitenlandCoronavirus

WHO-baas snapt maatregelen van landen tegen China

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begrijpt dat landen maatregelen nemen tegen reizigers uit China. Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn de stappen „begrijpelijk”, omdat China weinig informatie vrijgeeft over de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in het land.

ANP
29 December 2022 10:34Gewijzigd op 30 December 2022 07:43
beeld AFP, Noel Celis
beeld AFP, Noel Celis

„Bij gebrek aan uitgebreide informatie uit China is het begrijpelijk dat landen over de hele wereld handelen op manieren waarvan zij denken dat die hun bevolking kunnen beschermen”, schrijft WHO-baas Tedros op Twitter. Woensdag liet het VN-agentschap al weten zich grote zorgen te maken over de piek aan coronabesmettingen in China.

Onder meer de Verenigde Staten, India, Japan en Italië hebben hun inreisbeperkingen aangescherpt voor reizigers vanuit het vasteland van China. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk meldden donderdag het nog niet nodig te vinden om strengere grenscontroles of een strenger testbeleid in te voeren.

„Er zijn nog geen plannen om het coronatestbeleid terug te brengen of andere maatregelen in te voeren voor reizigers die in het Verenigd Koninkrijk arriveren”, zei een woordvoerder van de Britse regering. Duitsland liet woensdag al weten geen redenen voor nieuwe coronamaatregelen te zien.

In Frankrijk wordt de situatie per dag bekeken. „Vanuit een wetenschappelijk oogpunt is er nog geen reden om grenscontroles terug te brengen, maar dat kan iedere dag veranderen”, zei Brigitte Autran, het hoofd van de Franse gezondheidsrisicobeoordelingscommissie COVARS. „Voor nu is de situatie onder controle”.

Volgens Autran zijn er geen zorgwekkende signalen dat er in China nieuwe varianten van het coronavirus zijn. „De varianten die in China rondgaan zijn allemaal omikronvarianten die al langer rondgaan in Frankrijk en waarvoor we immuniteit hebben opgebouwd”.

Gezondheidsautoriteiten van de 27 EU-landen kwamen donderdag bijeen om een gezamenlijke aanpak te bespreken naar aanleiding van het toegenomen aantal besmettingen in China. Het overleg leidde nog niet tot concrete maatregelen. „We moeten samen handelen en zetten onze discussies verder”, zei de adviesgroep van de Europese Commissie die bestaat uit de ministeries van Volksgezondheid van de lidstaten na afloop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer