Willekeur bij blokkeren paspoorten
Apeldoorn. Burgers zonder woonadres én met hoge schulden bij hun gemeente, kunnen hun paspoort niet altijd verlengen. Sommige gemeenten zetten dit dwangmiddel vaak in, andere nooit, meldt Trouw dinsdag.
Mensen die een flink bedrag aan bijstandsuitkeringen moeten terugbetalen zijn er overal. Maar het verschilt per gemeente of zij als gevolg van die schuld wel of geen nieuw paspoort krijgen. Tilburg bijvoorbeeld, heeft 66 schuldenaren op een lijst staan die door financiële problemen hun paspoort niet zomaar kunnen verlengen. In Amsterdam, dat vier keer zo groot is, gaat het slechts om één persoon.
Overheidsorganisaties kunnen mensen aanmelden in het register paspoortsignaleringen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eenmaal opgenomen geeft het register een seintje aan alle instanties die paspoorten uitgeven, doorgaans gemeenten en ambassades. Die zullen paspoorten van personen die in het register zijn opgenomen dan niet meer automatisch verlengen.
Het leeuwendeel van de gesignaleerden valt binnen twee groepen: vermoedens van paspoortfraude, en mensen met een uitstaande schuld van boven de 5000 euro van wie het woonadres niet te achterhalen blijkt. Ongeveer de helft van de 8000 burgers die in 2021 in de database stonden, valt in die laatste categorie.