„In Peru sterven inheemse inwoners bij het beschermen van eigen grond tegen mijnbouw”
De biodiversiteitstop in Canada ligt achter de rug. Ook voor deelnemer María de los Ángeles La Torre Cuadros (51) uit Peru. „We moeten de schepping respecteren.”
Als christelijke boswetenschapper maakte ze samen met tien andere christenen van de natuurorganisatie A Rocha de onderhandelingen van dichtbij mee. „Het was voor mij de eerste keer. Gezien mijn professionele achtergrond vond ik het een zeer interessante ervaring.” In haar werk aan de ”Wetenschappelijke Universiteit van het Zuiden” in Peru focust ze zich op de vraag hoe lokale gemeenschappen kunnen bijdragen aan natuurbescherming.
De los Ángeles nam deel aan de top om de context rond de biodiversiteitscrisis te kunnen schetsen. „Het is niet puur een biologisch probleem, maar er zitten ook culturele aspecten aan die op waarde moeten worden geschat. Zo gaven we een presentatie over hoe belangrijk onderwijs is voor inheemse gemeenschappen. Op die manier kunnen ze namelijk hun stem beter laten horen als er illegale mijnbouw plaatsvindt of als er zonder respect voor hun stam een weg dreigt te worden aangelegd.”
Bent u tevreden met wat er bereikt is tijdens de conferentie?
„Ja, ik ben positief. Een van de belangrijkste afspraken is de expliciete erkenning van het territorium van inheemse bevolking en het respecteren van hun praktijken. Andere hoogtepunten zijn de afspraken om meer natuur te beschermen en de toezeggingen over geld. Er is ook een maar. Gedetailleerde afspraken ontbreken als het gaat om het beschermen van activisten die hun leven wagen bij acties tegen onverantwoordelijke economische activiteiten.”
Ziet u nog andere zwaktes in de afspraken?
„Ik geloof dat we elke uitdaging moeten aangaan om biodiversiteit te beschermen. Ontwikkelde landen moeten alleen zelf niet achter blijven. Die wijzen namelijk snel naar natuur in andere landen, maar ze moeten ook binnen de eigen grenzen aan de slag met herstel en zelf op een duurzamere manier met de natuur omgaan.”
Wat was de boodschap van A Rocha tijdens de top?
„Het respecteren van de schepping. We hebben de verantwoordelijkheid om niet alleen vandaag goed voor de aarde te zorgen, maar ook morgen, met het oog op toekomstige generaties. Dat betekent concreet: de huidige situatie onder ogen zien en ook actie ondernemen voor de toekomst. We pleiten voor beschermde natuurgebieden, onderzoek naar weinig bestudeerde ecosystemen en milieu-educatie.”
U bent zelf boswetenschapper. Wat ziet u in Peru vanuit uw expertise als het gaat om de achteruitgang van biodiversiteit?
„Mijn expertise gaat vooral over de rol van de inheemse bevolking. Als het om biodiversiteit gaat, botst het in Peru vooral in gebieden waar de mijnbouw aan de slag wil. Dit gaat niet alleen ten koste van natuur, maar ook van de cultuur en eigendommen van lokale inwoners. Er sterven –haast aan de lopende band– mensen die hun territorium en grondstoffen verdedigen. Er is onmiddellijke actie nodig voor gerechtigheid. Gebieden moeten beschermd worden zodat er een balans komt tussen economische activiteiten en het behouden van ecosysteemdiensten (dat zijn de talloze nuttige diensten van de natuur, zoals het creëren van voedsel, gezonde lucht, vers water en een goede bodem, MK).”
Wat doet de achteruitgang van de schepping met u als christen?
„Het laat me zien, dat wij mensen wezenlijk onderdeel zijn van de schepping. Dat feit is heel belangrijk om te beseffen. Als de diversiteit in de natuur achteruitgaat, verliezen we iets van onze eigen essentie. Het tast namelijk de nauwe relatie aan tussen mens en de schepping.”