Buitenland

„Praktijken Guantanamo lijken op nazi-regime”

De manier waarop de Verenigde Staten de gevangenen op Guantanamo Bay behandelen, lijkt op hoe het nazi-regime met gedetineerden omsprong. Emeritus hoogleraar F. Rüter van de Universiteit van Amsterdam zei dat zondag in het radioprogramma De Andere Wereld.

ANP
10 January 2005 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:05

De strafrechtdeskundige reageert daarmee op het plan van de VS om op Guantanamo Bay 200 permanente cellen te bouwen voor van terrorisme verdachte mensen. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris liet eerder weten dat de meerderheid van de gevangenen die er vastzit, niet eens meer verhoord wordt. Ze blijven wel vastzitten, omdat de VS bang is dat ze na hun vrijlating een terroristische bedreiging kunnen gaan vormen.

„Wat de vrijheidsbeneming betreft, zie ik nauwelijks verschil tussen de huidige situatie in de VS en het nazi-regime”, aldus Rüter. „Ze doen exact hetzelfde: mensen vasthouden zonder recht of titel, er komt geen rechter aan te pas en de politie beslist wanneer je wordt opgesloten en vastgehouden.”

De emeritus hoogleraar vindt dat Nederland zou moeten weigeren nog langer mensen uit te wijzen naar Amerika, wegens gebrek aan vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem. Hij noemt dat een signaal dat zou „inslaan als een bom.” „Je staat buitengewoon te kijk als iemand roept dat je bent aangeland op het niveau van een criminele dictatuur.”

Op de Amerikaanse basis in Cuba zitten honderden personen vast die zijn opgepakt in vooral Afghanistan. Ze worden verdacht van banden met het terreurnetwerk al-Qaida of met de voormalige fundamentalistische Afghaanse machthebbers, de Taliban.

De VS beschouwen de gedetineerden als „vijandige strijders” waarop de conventies van Genève over behandeling van krijgsgevangenen niet volledig van toepassing zouden zijn. De meesten zitten dan ook vast zonder aanklacht en de toegang tot advocaten is zeer beperkt. De gedetineerden mogen de rechtmatigheid van hun detentie sinds kort wel aanvechten voor een speciale militaire rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer