Bill Gates denkt dat opwarming niet onder 1,5 graad kan blijven
Bill Gates gelooft niet dat het nog gaat lukken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Volgens de miljardair en filantroop, die zelf veel geld investeert in het ontwikkelen van technieken om klimaatverandering tegen te gaan, zal het al een duizelingwekkende inspanning vergen om de temperatuurstijging te beperken tot onder de 2 graden.
Niemand wil „de eerste zijn om het te zeggen”, aldus Gates in een interview met persbureau Reuters, maar de cijfers tonen volgens hem aan dat 1,5 graad niet meer binnen bereik is. Aan de andere kant toont hij zich wel positief over innovaties die de economie duurzamer moeten maken. Gates investeert bijvoorbeeld in kernfusie en het afvangen van CO2 uit de lucht. Ook in de staal- en cementindustrie ziet hij „fantastische vooruitgang”.
Gates is overigens zeker niet de eerste die zegt dat het meest ambitieuze doel uit het klimaatakkoord van Parijs niet meer haalbaar is. Zo’n duizend wetenschappers ondertekenden eind oktober een verklaring van actiegroep Scientist Rebellion waarin stond dat het „onvermijdelijk” is dat de wereld verder zal opwarmen dan 1,5 graad ten opzichte van pre-industriële tijden. Politici moeten daar voor uitkomen, vinden de onderzoekers uit verschillende vakgebieden. Hun punt was niet dat we ons daarbij moeten neerleggen, maar dat „radicale actie” nodig is om de opwarming toch nog zo laag mogelijk te houden.
Het VN-milieuprogramma (UNEP) schreef dit najaar in een rapport al met het huidige beleid „geen geloofwaardige route” te zien om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Klimaatpanel IPCC is iets terughoudender en houdt het er tot nog toe op dat de uitstoot „onmiddellijk en drastisch” omlaag moet om binnen de 1,5 graad te blijven.
Die grens is niet willekeurig gekozen: klimaatwetenschappers waarschuwen al jaren dat meer opwarming betekent dat de gevolgen van klimaatverandering veel groter zullen zijn. Boven de 1,5 graad komen allerlei kantelpunten dichterbij, zoals het wegsmelten van de ijskap op Groenland en de permafrost. In die permanent bevroren grond ligt een grote hoeveelheid CO2, methaan en lachgas opgeslagen. Als die broeikasgassen door ontdooiing vrijkomen, wordt de opwarming verder aangejaagd.