BinnenlandEnergiekosten

Dichte deur Dordrecht laat klant koud

Vanwege de kou zijn de deuren van veel winkels gesloten. In Dordrecht hebben ondernemers een bordje aan de deur hangen om klanten erop te attenderen dat ze toch open zijn. Wat zijn de gevolgen van de gesloten deuren voor het binnenklimaat en het winkelbezoek?

Bastiaan van Soest
15 December 2022 09:21Gewijzigd op 15 December 2022 09:57
Straatbeeld Dordrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
Straatbeeld Dordrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Wim van Driel (34), van Van Driel Schoenen, denkt niet dat hij klandizie misloopt nu hij zijn deuren gesloten houdt. „Sterker nog, ik heb alleen maar meer aanloop. Normaal gesproken is er in november een dip in de winkelbezoeken, maar dit jaar niet. Ook nu de deur dicht is, komen klanten graag binnen.”

Van Driel warmt zijn winkelpand op met warme lucht uit een aircosysteem. Bij de deur heeft hij een zogeheten luchtgordijn, om de buiten- en binnenlucht van elkaar te scheiden. Het klimaat in zijn winkel ervaart hij als prettig. „We ventileren goed. Dat is belangrijk in een oud pand in de binnenstad.”

Iets verderop in de Voorstraat zit Bakkerij Samen. Voor de deur staat een pallet met zakken meel. In rap tempo sjouwen personeelsleden de grote zakken naar binnen. Ze krijgen het er warm van.

Verlaten

De Voorstraat in Dordrecht ligt er op deze woensdagmorgen in december nog wat verlaten bij. Door de voornaamste en –volgens het onderbord– oudste straat van Dordrecht jogt een jonge man. Een vrouw met een stapel pakketjes schiet haastig een winkel in.

Het is vijf graden onder nul en er waait een koude wind door de straten van Dordrecht. Het carillon van de Grote Kerk laat een kerstlied horen en de mannen van de vuilophaaldienst zijn druk bezig om de winkelstraat schoon te maken.

Praktisch alle winkeldeuren zijn gesloten vanwege de kou. De winkeliers kregen van de gemeente en de lokale winkeliersvereniging Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht een bordje voor aan de winkeldeur met de tekst: ”Natuurlijk zijn we open. De deur is alleen dicht om energie te besparen”.

Jet’s Favs, de kledingwinkel van de achttienjarige Annejet Krijgsman aan de Vriesestraat, is nog gesloten. Binnen werkt Krijgsman hard om de winkel in orde te maken voor de nieuwe dag. Ze merkt, in tegenstelling tot schoenverkoper Van Driel, wel dat de aanloop wat minder is geworden nu de deur gesloten blijft. „Niet dramatisch hoor”, relativeert ze. „En gelukkig hoef ik het niet alleen te hebben van de mensen die voorbij lopen. Veel bestellingen gaan via de webshop.” Ondanks het verminderde bezoek houdt de Dordtse de deur dicht, met het oog op het milieu.

Kinderwagen

De dichte deuren zijn voor veel bezoekers van de winkelstraten van Dordrecht geen enkel probleem. „Wij kijken vaak eerst goed door de ruit, we gaan echt niet overal naar binnen”, zeggen twee vriendinnen die net hun fiets op slot zetten.

„Die dichte deuren zijn onhandig met een kinderwagen, maar wel heel begrijpelijk in deze tijden”, vindt een moeder. „Gelukkig is er bij veel winkels personeel dat even meeloopt naar de deur als ik naar buiten wil. Ik weet ondertussen precies welke winkel automatische schuifdeuren heeft”, lacht ze.

Dichte deuren, is het motto in Dordrecht. De gemeente stelt voor de ondernemers een energieadviseur beschikbaar om te kijken op welke manier het Dordtse winkelbestand nog energiezuiniger is te krijgen.

Toch staat er in een van de winkelstraten wel een deur open. Wagenwijd zelfs. Het is de toegangsdeur van de Trinitatiskapel, die in gebruik is bij de Evangelisch-Lutherse gemeente van Dordrecht. Iedere werkdag is de kerk, gelegen op de hoek van de Vriesestraat en de Blindeliedengasthuissteeg, open tussen 10.00 uur en 14.00 uur. „Soms komt er niemand, een andere dag komen er wel twintig mensen binnen. De een komt bidden, de ander heeft meer behoefte om een kaarsje aan te steken of wil graag iets delen”, vertelt de spraakzame vrijwilliger die in de kerk aanwezig is. Sinds coronatijd staat deze deur elke dag open.

Meer over
Energie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer