Binnenland
Luchtmacht tobt met inzet transportvliegtuig Hercules

De Koninklijke Luchtmacht tobt met de inzet van haar C-130 Hercules transportvliegtuigen. „Zorgelijke situatie”, aldus VVD-Kamerlid Valstar.

Riekelt Pasterkamp
beeld EPA, Samantha Holden
beeld EPA, Samantha Holden

Laagvliegende Herculessen die twee weken lang boven Nederland en België parachutisten en pakketten droppen. Dat was de bedoeling van de oefening ”Orange Bull” die tot en met 16 december plaatsvindt. Maar op één vliegdag na gebeurde er de afgelopen week niets. De toestellen bleven vanwege technische problemen aan de grond op de Vliegbasis Eindhoven.

Bij de start van de tweede oefenweek, afgelopen maandag, koos de Hercules met staartnummer G-781 het luchtruim. Maar het toestel moest al na korte tijd terugkeren naar het vliegveld. Een van de vier motoren viel in de lucht uit. Met de brandweer naast de baan maakte het vliegtuig een voorzorgslanding. In een video is te horen dat de piloot meldt dat het toestel olie verliest.

Dinsdag ging het met hetzelfde toestel weer mis. „Het zit ons deze oefening helaas niet mee”, aldus een woordvoerder van de Vliegbasis Eindhoven.

De vier C-130’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben het eind van hun levensduur bereikt. In 2020 is besloten ze te vervangen. Grote kanshebber als opvolger is de C-390 Millennium van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer.

Tweede Kamerleden bezochten vrijdag Eindhoven. Ze zagen geen enkel toestel vliegen. „Zorgelijke situatie”, zegt VVD-kamerlid Peter Valstar desgevraagd. „We moeten vaart zetten achter de vervanging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer