Energiebesparingsexpert: Temperatuur in huis liever niet onder 12 graden
Bijna de helft van de Nederlanders bespaart op kosten door de verwarming lager of niet aan te zetten. Dat blijkt uit een recente peiling van onderzoeksbureau Ipsos. „De minimale temperatuur in huis moet tussen de 12 en 15 graden liggen.”
Wie op de centen moet letten, ziet de komende dagen waarschijnlijk met een somber gemoed tegemoet. Want -4 graden in het vizier betekent dat er meer gestookt moet worden om het binnenshuis behaaglijk te houden. Toch zegt een groot deel van de Nederlanders door te gaan met besparen op de gasrekening, ook nu de temperatuur buiten daalt.
„De meeste mensen zullen de thermostaat op 19 graden hebben staan. Een graadje lager dan ze gewend waren”, zegt Marlon Mintjes, energiebesparingsexpert van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. „En ’s nachts zal dat rond de 15 graden liggen. Dat is tenminste wat we adviseren.” Voor wie vloerverwarming heeft, is het overigens zuiniger om de kachel ’s nachts op 17 of 18 graden te laten staan. „Opwarmen duurt bij vloerverwarming een stuk langer.”
Mensen die overdag niet thuis zijn, kunnen de warmteregelaar prima op 15 graden laten staan. „En als je in de kerstvakantie een weekje weggaat, kun je de thermostaat zelfs naar 12 graden draaien.” Nog kouder is volgens Mintjes echter geen goed idee. „De minimale temperatuur in huis moet tussen de 12 en 15 graden liggen. Draai je de thermostaat lager, dan is dat slecht voor het huis en je gezondheid.”
Koude lucht kan namelijk minder waterdamp bevatten, dus een lage temperatuur verhoogt de luchtvochtigheid in huis. „Dat zie je bijvoorbeeld aan de condens die op de ramen staat”, zegt de expert. Vocht zorgt voor schimmelvorming in huis, wat bij de mens verkoudheid en astmatische klachten tot gevolg kan hebben.
Gemiddeld genomen moet de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent zijn, zo adviseert Milieu Centraal. Komt het vochtgehalte boven dat percentage uit, dan neemt de kans op ziekteverwekkers toe. Te droge lucht is echter ook niet goed. Houten vloeren en meubels kunnen dan krimpen.
Schimmels hebben een hekel aan droogte en bewegende lucht. Mintjes drukt mensen dan ook op het hart om genoeg te ventileren. „Ook al is het buiten koud, stromende lucht is erg belangrijk tegen schimmelvorming. Dus zet vooral je ventilatiesysteem niet uit of laat een klepraampje openstaan.” Wie de was ophangt, kookt of doucht, doet er goed aan extra te ventileren. „Bij die activiteiten komt vocht vrij. En anders wordt je was ook heel slecht droog.”
Elektrische deken
Wie wil besparen op de gasrekening kan volgens de expert het beste investeren in een elektrische deken of een infraroodpaneel. „Mensen kopen nu vaak elektrische kachels, maar die vreten stroom. Een infraroodpaneel is wat duurder, maar verbruikt minder energie.” Een elektrische deken is volgens Mintjes sowieso een goed idee. „Het kost weinig stroom en verwarmt het lichaam. Het is veel goedkoper dan een hele ruimte verwarmen.”
De expert begrijpt goed dat mensen radeloos worden van hun hoge energierekening. Ze raadt aan om de besparingstips van Milieu Centraal (zie kader) consequent op te volgen. „Daar valt een hoop winst mee te behalen.” Verder adviseert ze om niet zomaar allerlei warmteapparatuur te gaan kopen. Dat kost volgens Mintjes vaak meer dan het oplevert. „En pas op met petroleum- en houtkachels. Die zijn schadelijk voor de gezondheid.”