Geen referendum over koopzondag Bennekom
Een voorstel voor een raadplegend referendum in Bennekom over de openstelling van winkels op zondag krijgt in de Edese gemeenteraad geen meerderheid. De collegepartijen (24 van de 39 zetels) voelen er niet voor.
Bent u voor of tegen het bieden van de mogelijkheid aan Bennekomse winkeliers om op zondagen hun winkel open te stellen tussen 12.00 en 17.00 uur? De fracties van D66, GroenLinks, Burgerbelangen en de Democratische Partij Ede zien graag dat die vraag in maart volgend jaar aan de kiesgerechtigde inwoners van Bennekom wordt voorgelegd. Ze dienden daarvoor een initiatiefvoorstel in. In januari beslist de gemeenteraad hierover.
Bij een eerder referendum in 2015 in de hele gemeente Ede stemde 56 procent van de Bennekommers tegen winkelopenstelling op zondag. In de kern Ede was een kleine meerderheid (54 procent) voor. De gemeenteraad stond vervolgens alleen winkeliers in Ede toe hun zaak op zondagmiddag te openen.
Voor Bennekommers is de situatie volgens de vier partijen nu beduidend anders dan zeven jaar geleden. Op zondag kunnen ze niet winkelen in hun eigen dorp, maar wel in omliggende plaatsen als Ede, Wageningen en Veenendaal. Daarmee is voor winkeliers in Bennekom “een nadelige situatie” en ‘oneerlijke concurrentie” ontstaan, menen de fracties. “Zij verliezen klandizie, terwijl veel inwoners hun die best gunnen”, aldus D66. “Inwoners en middenstanders vragen ook om winkelopening op zondag.”
Als een meerderheid van de Bennekommers bij het nieuwe referendum wel voor zondagopenstelling zou kiezen, moet de gemeenteraad een voorstel daarvoor behandelen, stellen de initiatiefnemers voor. Burgemeester en wethouders wijzen het referendum af. “In het geldende bestuursakkoord is afgesproken dat het bestaande winkeltijdenbeleid wordt voortgezet: zondagopening in Ede blijft gehandhaafd, maar wordt niet uitgebreid naar andere kernen van de gemeente.”
De vijf coalitiepartijen (SGP, CU, Gemeentebelangen, CDA en PvdA) steunen het college. “Afspraak is afspraak”, meende de SGP. “Dit voorstel is voor de bühne. U houdt burgers voor de gek, u wekt verwachtingen die u niet kunt waarmaken.” De koopzondag was in Bennekom een groot onderwerp in de verkiezingscampagne, reageerde D66. “Dat verdient toch een debat en een toetsing of er draagvlak is voor het collegestandpunt?”
Gemeentebelangen, zelf voorstander van vrijheid voor de ondernemer, zei “een betrouwbare coalitiepartner” te willen zijn. “Onze handtekening staat onder het bestuursakkoord.” Bovendien: “Ondernemers uit Bennekom komen naar ons toe met de vraag waarom de gemeenteraad weer over de koopzondag spreekt. Leeft dit wel in het dorp? Hoeveel winkeliers willen er werkelijk open? Twee van de drie supermarkten is maar een klein gedeelte.”
De CU noemde de immateriële schade voor kleine ondernemers. “Voor een winkelier met een of twee werknemers is winkelopening, als hij dat al wil, lastiger te realiseren dan voor een landelijke supermarktketen met dertig man personeel.”
De VVD stelde dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze hun winkel openen, ook op zondag. “Daar is helemaal geen referendum voor nodig. De kaarten zijn nu trouwens toch al geschud.”