Algerijnse kerk groeit door verdrukking
algiers. In de Algerijnse regio Kabyle is vorige week opnieuw een kerk gesloten na een politie-inval. Maar het christendom groeit tegen de verdrukking in, meldt persecution.org, een website met nieuws over vervolgde christenen.
Aan het begin van de coronapandemie sloot de Algerijnse regering alle religieuze instellingen in het land; kerken kregen sindsdien geen toestemming meer om te heropenen. De overheid is nu bezig de gebouwen permanent te sluiten en de deuren te verzegelen. Op dit moment zijn er in Algerije nog maar elf kerken die niet zijn vergrendeld.
Algerijnse kerkleiders zien in de maatregelen het begin van christenvervolging in hun land. Ze geven aan dat gemeenten gedwongen worden ondergronds te gaan als hun kerken definitief worden gesloten en zich op die manier aan de controle van de overheid zullen onttrekken. Tegelijk zien ze in deze situatie het aantal christenen juist toenemen. In een interview met Mission Network News vertelt voorganger Riadh dat Algerijnse kerkleiders een positief effect zien van de vervolging. „Mensen willen heel graag meer over het geloof te weten komen als hun situatie uitzichtloos is.” De regering in Algerije staat niet open voor discussies over godsdienstvrijheid.
Al sinds de huidige regering in 2017 aan de macht kwam, worden er in het hele land kerken gesloten. Na de Algerijnse burgeroorlog (1991-2002), waarbij de Algerijnse overheid en gewapende islamitische groeperingen elkaar bestreden, zijn in Algerije veel kerkgemeenschappen ontstaan, stelt International Christian Concern (ICC), een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Juist in de door oorlog verscheurde samenleving konden kerken met behulp van westerse zendingsactiviteiten opbloeien.
De nu overwegend islamitische regering is hier niet blij mee en sluit systematisch kerken om de groei van het aantal christenen een halt toe te roepen. Het effect is omgekeerd.