EconomieKwestie

Blijf alert als je wat bijverdient naast een WW-uitkering

Jenny is ontslagen tijdens een ontslagronde bij haar werkgever. Het ging helaas niet goed met het bedrijf. Na haar ontslag heeft ze van het UWV een werkloosheidsuitkering toegekend gekregen.

Jan Schreuders
8 December 2022 14:15Gewijzigd op 8 December 2022 15:10
Exterieur van het UWV hoofdkantoor. beeld ANP, Ramon van Flymen
Exterieur van het UWV hoofdkantoor. beeld ANP, Ramon van Flymen

Gelukkig slaagt Jenny erin om regelmatig betaald werk te verrichten. Weliswaar steeds voor kortere periodes en voor minder uren dan voorheen werkte, maar toch! Een welkome aanvulling op haar WW-uitkering.

Helaas mag je niet onbeperkt bijverdienen bovenop een WW-uitkering. Een deel van de inkomsten wordt verrekend met de uitkering. En daarom moet je iedere maand je inkomsten uit arbeid opgeven aan het UWV. Dat moet correct en zorgvuldig gebeuren want de regels zijn streng en nauw. Maar Jenny deed dat nauwgezet.

In de eerste maanden werden haar bijverdiensten correct verrekend. Bij de daarop volgende perioden van werk, was dat niet het geval. Jenny gaf haar inkomsten door, maar bleef toch dezelfde uitkering ontvangen. Ze belde er een keer over naar het UWV: klopte het wel? Een UWV-medewerker gaf aan dat zolang zij maar haar inkomsten correct doorgeeft, de verrekening met de uitkering zal plaatsvinden.

Bijna twee jaar gaan voorbij. Jenny ontvangt inmiddels geen WW-uitkering meer: ze valt gezien haar leeftijd in een andere regeling. Aan de WW denkt ze niet meer.

Toch valt tot haar grote verrassing toch nog een brief van het UWV door de voordeur. Het UWV heeft geconstateerd dat er het laatste jaar van haar WW-uitkering geen rekening is gehouden met haar bijverdiensten. Deze moeten alsnog worden verrekend. Of Jenny een bedrag van 5000 euro alsnog wil terugbetalen aan het UWV.

Jenny tekent formeel bezwaar aan tegen deze terugbetaling. Zij heeft immers haar inkomsten telkens correct opgegeven. Echter door nalatigheid van de zijde van het UWV is er in die 2 jaar niet tot verrekening overgegaan. Jenny had dat wel door, maar ging er na het telefoontje van uit dat het nog wel goed zou komen. Niet dus.

Het bedrag is gedurende dat jaar flink opgelopen. En dat is vreselijk zuur. Immers: als het UWV tijdig en correct zijn werk had gedaan dan was het terug te betalen bedrag nooit zo hoog opgelopen.

Helaas gaat het UWV niet het bezwaar mee. Op grond van de tekst van de Werkeloosheidswet moet het UWV een uitkering die onverschuldigd is betaald terugvorderen. Alleen bij zeer dringende reden –en dat zijn echt heel incidentele gevallen– heeft het UWV de wettelijke mogelijkheid om van (gedeeltelijke) terugvordering af te zien. In die uitzonderingssituatie moet dan een individuele afweging van alle relevante omstandigheden plaatsvinden. Ook mag het UWV bij onaanvaardbare financiële of sociale omstandigheden van terugvordering. Maar dat was, aldus het UWV, bij Jenny niet het geval.

Hoe is de situatie nu? Jenny zit in de penarie en daar doet niemand iets meer aan. Als ze een terugbetalingsregeling drie jaar correct naleeft, scheldt het UWV mogelijk een deel van haar schuld kwijt.

De menselijke maat wordt soms verstikt door regelgeving. Waar hebben we dat meer gezien?

De auteur is coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer