VN-biodiversiteitstop in Montreal officieel van start
De VN-top over biodiversiteit gaat woensdag officieel beginnen in Montreal. Vertegenwoordigers van bijna alle landen ter wereld praten in de Canadese stad over het verbeteren van het internationale verdrag dat de soortenrijkdom op aarde beschermt. Daar is het slecht mee gesteld, zo hebben diverse rapporten de afgelopen jaren duidelijk gemaakt.
Tijdens de top liggen de komende twee weken onder meer voorstellen op tafel om meer gebieden een beschermde status te geven: 30 procent van de hele wereld in 2030. Ook wordt gesproken over het ombuigen van financiën. Activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur zouden volgens een van de voorstellen geen overheidssubsidie meer moeten krijgen. Doel van de top is om hier heldere afspraken over te maken voor het komende decennium.
De deelnemende landen bespreken hoe ze de neerwaartse trend tegen 2030 willen keren. Vanaf 2050 zou de mensheid „in harmonie met de natuur” moeten leven, is het idee. Dat de praktijk weerbarstig is, blijkt wel uit het feit dat de soortenrijkdom op aarde de afgelopen decennia sterk is afgenomen, terwijl het biodiversiteitsverdrag al in 1992 werd opgesteld. De meeste doelen zijn tot nog toe niet behaald.
Deze biodiversiteitstop volgt kort op de jaarlijkse klimaattop, die in november in Egypte werd gehouden. Klimaat en biodiversiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Zo zijn regenwouden en andere bossen zowel belangrijk voor het behoud van de soortenrijkdom als voor het opslaan van broeikasgassen.
Namens Nederland gaat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) donderdag naar de top. „Het verlies van biodiversiteit is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, het bedreigt ook de waterhuishouding, het klimaat, de landbouw en de economie”, schetste zij onlangs het probleem in een brief. Mondiale afspraken noemde ze daarom „urgent en noodzakelijk”.