Binnenland

Gezondheidsorganisaties: Nederlands alcoholbeleid is onvoldoende

Het kabinet boekt onvoldoende resultaat met het alcoholbeleid, vinden tien gezondheidsorganisaties. Zo is het aantal jongeren dat drinkt ongeveer gelijk gebleven of soms zelfs gestegen. Ook blijft het aantal volwassenen dat zwaar drinkt ruwweg hetzelfde. De organisaties zijn kritisch op de alcoholbeleidsbrief die het kabinet vrijdag met de Tweede Kamer deelt.

ANP
2 December 2022 19:05

Het kabinet zou alcoholpreventie veel serieuzer moeten nemen, zeggen de organisaties. Als voorbeelden voor maatregelen die het kabinet kan nemen, noemen ze het verbieden van alcoholreclames of het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen te verminderen. Volgens de tien zijn deze noodzakelijk om jongeren, zwangeren en mensen met verslavingsproblemen te beschermen. Ze verwijzen naar eerdere onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die dit ondersteunen.

De organisaties die de brief hebben ondertekend zijn onder meer de GGD GHOR Nederland, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Nederlandse Vereniging Maag-, Darm- en Leverartsen. Ze zijn al langer kritisch op het alcoholbeleid van het kabinet. Zo staat in het coalitieakkoord dat de regering het mogelijk wil maken dat winkels alcohol kunnen aanbieden. Daarmee zou iemand bijvoorbeeld een wijntje kunnen krijgen bij de kapper of een proeverij in de supermarkt. Dit wordt ‘blurring’ genoemd. STAP reageerde destijds dat alcoholgebruik daarmee alleen maar verder genormaliseerd wordt.

In de brief aan de Tweede Kamer vat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) het alcoholbeleid samen van het kabinet. Hij zegt onder meer de komende jaren te investeren in voorlichting over de schadelijke effecten van alcohol. Daarnaast wil hij jaarlijks alcoholreclame en -marketing monitoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer