Medeleven
’s Werelds monarchen laten zich niet onbetuigd met betrekking tot de zeebeving in Azië. Een koning die dezer dagen het meest op de voorgrond treedt, is die van het Zweedse huis Bernadotte. Naarmate duidelijk werd hoezeer het Zweedse volk was getroffen door de tsunami’s in Thailand, kwam de bescheiden koning Carl Gustav allengs prominenter in het nieuws. Enkele dagen na de ramp sprak hij zijn volk toe waarin hij hun ongerustheid, hun angst en hun rouw deelde. Ook was zijn complete gezin te gast in een praatprogramma van de Zweedse televisie.
De koning woonde dinsdagnacht een korte ceremonie bij op het vliegveld Arlanda in de hoofdstad Stockholm. Daar arriveerden de eerste lichamen van in Thailand omgekomen Zweedse toeristen. Zweden heeft wat met Thailand. Duizenden Zweden reizen jaarlijks naar dat land af. Op de dag van de ramp, 26 december, zouden zich zo’n 20.000 Zweden in Thailand hebben bevonden. Zweden is met 52 geregistreerde doden en ruim 1900 vermisten het zwaarst getroffen Europese land door de zeebeving in Azië. Volgens een onderzoek van de krant Aftonbladet zijn vier op de tien Zweden direct getroffen of kennen ze iemand die getroffen is door de natuurramp.
Carl XVI Gustav heeft zich voorgenomen Thailand te bezoeken, om de Thai de waardering van zijn volk over te brengen voor de hulp aan Zweedse toeristen na de tsunami van 26 december. Volgens de voorlichtingsdienst van het koningshuis zal hij ook de Thaise koning Bhumibol bezoeken - het was in 2003 dat koning Carl Gustav en zijn vrouw, koningin Silvia, een staatsbezoek brachten aan Thailand. De koning: „Van veel kanten komen getuigenissen over de ongelooflijke behulpzaamheid van de Thaise autoriteiten, organisaties, bedrijven en individuen. Ik ben door gesprekken met Zweden zeer onder de indruk geraakt en wil daarom persoonlijk onze grote waardering overbrengen”, aldus de Zweedse vorst, die hoofdzakelijk een ceremoniële rol vervult. Wanneer het bezoek plaatsheeft, is nog niet vastgesteld. Daarover zal overleg worden gevoerd met de Zweedse regering, de Thaise regering en het koningshuis van het Aziatische land.
Bhumibol
De Thaise koning Bhumibol Adulyadej deelt eveneens lief en leed met zijn getroffen onderdanen. Zijn familie is in rouw gedompeld vanwege de dood van kleinzoon Khun Poomi Jensen. Bhumibols 21-jarige kleinzoon verbleef in Khao Lak, op het zwaar getroffen eiland Phuket, en vierde daar met zijn moeder, prinses Ubolratana, vakantie. Deze oudste dochter van de koning studeerde in de Verenigde Staten toen zij in 1972 met de Amerikaanse zakenman Peter Jensen trouwde. Zij zijn na twintig jaar huwelijk gescheiden.
Bhumibol heeft zijn liefdadigheidsorganisatie opgedragen de zorg op zich te nemen voor de kinderen die bij de ramp van 26 december wees zijn geworden. Volgens het ministerie van Welzijn en Ontwikkeling gaat het om bijna 300 kinderen. Meer dan honderd van hen zijn opgevangen door Bhumibols Rajaprachanukroh-stichting. De stichting neemt de kosten van de verdere opleiding van de kinderen voor haar rekening en gaat uitzoeken of de weeskinderen familie hebben waar ze terechtkunnen. Zo niet, dan worden er weeshuizen voor hen gezocht.
Steun en hulp
De Britse vorstin Elizabeth heeft de afgelopen week voor het eerst sinds de ramp persoonlijk haar steun aan de hulpverleners betuigd. Ze bezocht in Londen een callcenter waar Britten hulp kunnen vragen bij hun zoektocht naar vermiste familieleden of vrienden. De medewerkers van deze afdeling van de hoofdstedelijke politie werken momenteel in ploegendiensten van soms zestien uur.
Ook nam de Britse koninklijke familie woensdag, evenals miljoenen andere Britten en Europeanen, drie minuten stilte in acht. Tijdens het moment van stilte hingen de vlaggen van Buckingham Palace en regeringsgebouwen halfstok. Verder doneert de Britse monarch een aanzienlijk bedrag voor de hulp aan slachtoffers van de zeebeving in Azië, zo heeft Buckingham Palace laten weten. Het geld gaat waarschijnlijk naar organisaties waarvan de koningin beschermvrouw is. Om welk bedrag het gaat, werd niet gezegd.
Ook koningin Beatrix heeft een „substantieel bedrag” overgemaakt aan giro 555, voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië, zo heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst deze week meegedeeld. Koningin Beatrix betuigde eerder al haar medeleven met de slachtoffers van de ramp via telegrammen aan de staatshoofden van de getroffen landen in Azië. Op Paleis Huis ten Bosch en voor het werkpaleis van de Koningin, Paleis Noordeinde, hing woensdag een zwarte wimpel bij de vlag, om ook op die manier medeleven te tonen. Later deze maand wordt een nationale herdenkingsdienst gehouden, waar koningin Beatrix Nederlandse slachtoffers en hun nabestaanden zal ontmoeten.
De Belgische koninklijke familie leeft eveneens mee met de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen in het Verre Oosten. Zo zal zij volgende week zaterdag aanwezig zijn bij een speciale kerkdienst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vloedgolf in Azië. Deze oecumenische dienst heeft plaats in de Sint-Michielskathedraal in Brussel.