Ook kabinetsplan over cyberveiligheid ontstemt hoger onderwijs
Opnieuw valt voorgenomen kabinetsbeleid slecht in het onderwijs. Ditmaal roept een plan om onderwijsinstellingen onder de Cyberbeveiligingswet te laten vallen weerstand op. Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, de MBO Raad en ICT-samenwerkingsverband SURF zien dat totaal niet zitten. Ze vrezen onbedoelde negatieve effecten. „Het vertraagt de uitvoering van effectieve veiligheidsmaatregelen, leidt tot onnodige bureaucratie en tot hoge kosten”, reageren ze.
De organisaties noemen de bestaande aanpak, waarin SURF de spil is, „bewezen effectief”. Als instellingen onder de Cyberbeveiligingswet gaan vallen, krijgen ze te maken met „dubbele” regels. Dat levert „onduidelijke verantwoordelijkheden” op die de veiligheid „eerder ondermijnen dan versterken”, klinkt het.
„Net als het kabinet achten wij het van evident belang dat onderwijs en onderzoek zeer goed worden beveiligd”, schrijven de voorzitters van de organisaties aan onderwijsminister Eppo Bruins. Over de manier waarop dat moet gebeuren, denken ze echter anders dan het kabinet.
Het onderwijsveld ligt op diverse onderwerpen overhoop met het kabinet. Miljardenbezuinigingen die vooral het hoger onderwijs treffen, leiden tot veel verontwaardiging. Tegen een deel van die bezuinigingen gaan universiteiten rechtszaken voeren.
Ook een plan om jaarlijks duizenden buitenlandse wetenschappers te screenen, viel slecht. Universiteiten en hogescholen zijn eveneens kritisch over wetgeving om het aantal internationale studenten te beperken en meer studies alleen in het Nederlands aan te bieden. Ze presenteerden onlangs eigen plannen, die minder bureaucratie opleveren.