Binnenland
Begin dit jaar fors meer jongeren in musea met Museumkaart

Het aantal kinderen en jongvolwassenen dat een musea bezoekt is fors toegenomen, ziet de Museumvereniging. In de eerste maanden van 2023 gingen drie keer zoveel kinderen tot 13 jaar met een Museumkaart naar het museum vergeleken met dezelfde periode in 2019, het laatste jaar zonder coronamaatregelen. Ook meer mensen van 26 tot 45 jaar met een Museumkaart naar het museum. Waarschijnlijk zijn dat deels de ouders van deze kinderen, aldus de vereniging.

ANP

In de leeftijdscategorie 19-25 jaar ziet de vereniging een ruime verdubbeling van bezoekers met een Museumkaart, vergeleken met begin 2019.

De vereniging ziet ook een verjonging in de kopers van de Museumkaart, eerder bekend als de Museumjaarkaart. Het aantal kaarthouders tussen de 26 en 35 jaar ligt op 1 maart 2023 37 procent hoger dan op 1 maart 2019. In de leeftijdcategorie tot 13 jaar is er toename van 27 procent, voor jongeren tussen 19 en 25 jaar is er een groei van 25 procent.

„Dit is echt fantastisch nieuws” aldus Vera Carasso, directeur Museumvereniging. „We hadden al de indruk dat deze trend zichtbaar was en kregen daarvan ook berichten uit de musea, maar dat het zo spectaculair zou zijn, dat gaat onze verwachtingen te boven. Musea doen er alles aan om juist nieuwe generaties enthousiast te krijgen voor hun collecties en programma’s.”

Het totaal aantal bezoeken met de Museumkaart ligt begin dit jaar 7 procent hoger dan begin 2019. In totaal zijn 1,4 miljoen kaarten in omloop. Dat aantal is „hoger dan ooit”, aldus de Museumvereniging.

De cijfers komen voort uit het onderzoek dat de Museumvereniging deed in aanloop van de 9e editie van de Museumweek, die 1 april begint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer