Vrouw kandidaat-lijsttrekker SGP Vlissingen (met uitzending EO)

Lilian Janse
Lilian Janse houdt haar verkiezingsposter vast. Foto ANP ANP

VLISSINGEN. Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP stelt een vrouw zich kandidaat voor de verkiezingen. Het gaat om Lilian Janse uit Vlissingen.

Janse wil de SGP vertegenwoordigen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Dit meldde het actualiteitenprogramma De Vijfde Dag van de EO, dat woensdagavond een portret van de 40-jarige Zeeuwse uitzendt.

Janse is op dit moment de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Maandag vergadert de kiesvereniging over de lijstsamenstelling, bevestigde voorzitter C. de Landmeter van de SGP-kiesvereniging in Vlissingen woensdagmorgen desgevraagd.

Tot voor kort was het onmogelijk voor vrouwen om zich voor de SGP verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures heeft de partij in maart haar standpunt aangepast.

In De Vijfde Dag vertelt bestuurslid Janse van de Vlissingse SGP dat er eerst zes mannen zijn benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar dat zij allemaal bedankten. Toen hij dat aan zijn dochter Lilian vertelde, reageerde die: „Dan doe ik het wel.”

Lilian Janse: „De SGP-normen en -waarden zitten in mijn hart. De kans wordt me geboden om die uit te dragen. Ik houd van politiek. En dan wil ik het voor de SGP doen, want dat is de partij waar ik me thuis voel.” Op dit moment zit de SGP niet in de gemeenteraad van Vlissingen.


Tijdens het radioprogramma Dit is de dag komt Janse kort aan het woord.


Lees meer in Digibron

Plaats voorstel SGP-hoofdbestuur in juiste context (Reformatorisch Dagblad, 08-02-2013)

Verdeeldheid maakt positie SGP moeilijk (Reformatorisch Dagblad, 26-01-2013)

Ruime steun voor SGP-vrouwenvoorstel (Reformatorisch Dagblad, 16-01-2013)

SGP-vrouw op kieslijst lijkt kwestie van tijd (Reformatorisch Dagblad, 15-01-2013)

SGP: Vrouw niet weren om geslacht (Reformatorisch Dagblad, 14-01-2013)

„Ambivalentie in SGP-voorstel verklaarbaar” - Interview met SGP-partijvoorzitter Van Leeuwen (Reformatorisch Dagblad, 14-01-2013)

SGP-bestuur neemt dubbelbesluit (Reformatorisch Dagblad, 29-11-2012)