Zorgen in Kamer over Turkse weekendscholen

Koolmees. beeld ANP

De Tweede Kamer is bezorgd over het nieuws dat de Turkse regering weekendscholen wil financieren in Nederland. De VVD en de SP hebben Kamervragen gesteld aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Diens ministerie laat weten het Turkse initiatief niet als een probleem te zien.

De NOS berichtte eerder vrijdag over de plannen van de Turkse regering. Turkije wil op de scholen onder meer taalles en lessen geschiedenis en godsdienst geven.

Kamerlid Bente Becker (VVD) wil van Koolmees weten of er toezicht zal worden gehouden op de weekendscholen, en of hij bereid is „in te grijpen” als integratie wordt belemmerd. Jasper van Dijk (SP) spreekt van een „onwenselijke poging om invloed uit te oefenen”.

Het ministerie laat in een reactie weten dat het ,,landen vrij staat om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij hun landgenoten in het buitenland. „Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit.” Het ministerie plaatst daar wel een kanttekening bij. „Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden.”

Jan Paternotte van D66 wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dit ook benadrukt in Ankara. „We moeten een duidelijke grens trekken”, stelt het Kamerlid. Hij is bezorgd dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de weekendscholen „meer greep wil hebben op Turken in Nederland”.