Van der Vlies: Complete verrassing

Bekendmaking aftreden
Van der Vlies. Foto ANP ANP

MAARTENSDIJK – Voor oud-SGP-fractievoorzitter Van der Vlies kwam de aankondiging van koningin Beatrix’ abdicatie als een „complete verrassing.”

De voormalig partijleider bevroedde weliswaar dat het moment van aftreden naderbij kwam omdat ze koningin ouder werd en prins Willem-Alexander zich steeds meer op het koningschap had voorbereid.

Desondanks had hij verwacht dat ze haar 75ste verjaardag én de viering van tweehonderd jaar koninkrijk der Nederlanden nog in haar functie als staatshoofd had willen meemaken. „Maar zij grijpt die momenten juist aan om haar taak aan de jongere generatie over te dragen.” Wellicht, oppert hij, heeft het ski-ongeluk met haar zoon Friso „het proces geïntensiveerd.”

Het aangekondigde vertrek van de vorstin maakt hem „wat weemoedig.” De koningin trad in 1980 aan, Van der Vlies kwam in 1981 in de Tweede Kamer. „Sindsdien heb ik haar regelmatig ontmoet en vele jaren van nabij meegemaakt.”

Hij voelt zich met Beatrix „verbonden.” Ze is hem altijd „hartelijk tegemoet getreden.”

Van der Vlies typeert haar als „meelevend, bewogen, deskundig en punctueel.”

Of prins Willem-Alexander en prinses Máxima klaar zijn om het koningschap over te nemen? „Er is in ieder geval hard aan gewerkt om hen ervoor klaar te stomen”, antwoordt Van der Vlies. „De prins is steeds steviger geworden in zijn totale profiel.”

Het huis van Oranje heeft zijn sporen getrokken in onze geschiedenis, stelt hij. „De wordingsgeschiedenis van ons land en het huis van Oranje zijn nauw met elkaar verwezen. Laten we hopen dat dat in de toekomst op een waardige, inhoudsvolle wijze kan worden voortgezet. Het mooiste zou zijn dat we samen weer een erkend christelijke natie zouden vormen.”

In het pleidooi van sommige politieke partijen voor een modernisering van het koningschap ziet Van der Vlies niets. „Het staatshoofd kan een goede, samenbindende en partijoverstijgende rol spelen en heeft die ook gespeeld. Dat kan in de toekomst nog hard nodig worden.”

De laatste kabinetsformatie –de eerste waarbij de koningin niet betrokken was– is weliswaar een succes geworden, „maar dan kon ook niet anders met deze verkiezingsuitslag.” Volgens Van der Vlies biedt dat „geen garantie dat het altijd zo zal gaan.”

Of prins Willem-Alexander straks als koning weer een rol bij de formatie moet spelen, kan hij niet zeggen. „Dat laat ik graag over aan de huidige fractie.”