SGP: schoolkind niet laten buigen voor Allah

beeld ANP

Ouders moeten een wettelijk recht krijgen om kinderen niet mee te laten gaan met excursies naar moskeeën als ze daar gaan knielen voor Allah.

Dat vindt SGP-Kamerlid Bisschop. „Ik vind het absoluut niet kunnen dat kinderen bij schooluitjes naar moskeeën moeten knielen voor Allah. Ouders zijn bezorgd of ze wel kunnen voorkomen dat hun kinderen aan dit soort ‘gebedsuitjes’ moeten meedoen. Dit hoeven we niet te accepteren in Nederland.”

De SGP wil dat minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs dit recht vastlegt in de wet. Bisschop stelt de kwestie dinsdagavond aan de orde tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.

Uit een eerder onderzoek naar moskeebezoeken blijkt volgens De Telegraaf van dinsdag dat schoolkinderen op diverse plekken in het land tijdens het bezoek is gevraagd om op hun knieën, met hun neus op een kleedje, te bidden tot Allah. Bisschop vindt dat ouders die dat niet willen extra bescherming verdienen.

Lerarenregister
Bisschop kondigt tijdens de begrotingsbehandeling ook aan dat hij een initiatiefwetsvoorstel gaat indienen om het lerarenregister op te heffen. Minister Slob heeft een pas op de plaats gemaakt met de invoering van zo’n register. Maar scholen zijn nog steeds verplicht om stappen vooruit te zetten. Bisschop vindt dat vreemd: „Het onderwijs kan pas echt een nieuwe start maken als het register helemaal van tafel is.”

D66-Kamerlid Van Meenen vindt dat universiteiten de reserves van 2,8 miljard euro die ze op de bank staan, „per direct” moeten investeren in beter onderwijs. Volgens het Kamerlid investeert het kabinet flink in het hoger onderwijs, maar er komt veel te weinig van dat geld terecht bij de studenten: „Er is geld, alleen de besturen van universiteiten potten het op.”

Van Meenen benadrukt dat de reserves in de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen. Hij vindt dat onwenselijk.

2018-01-23-BIN1-moskee-3-FC_webMoskeebezoek christelijke scholen gevoelig