Segers: Stap extra zetten tegen antisemitisme

Segers. beeld ANP, Jerry Lampen.

Politiek Den Haag moet „een stap extra” zetten in de bestrijding van antisemitisme, vindt CU-leider Segers, die woensdag aan het Binnenhof, samen met VVD-Kamerlid Yeşilgöz, een rondetafelgesprek over dit thema organiseert.

Segers hoopt dat de bijdragen van de deelnemers aan dit gesprek, zoals de Anne Frank Stichting, de politie, het CIDI en andere Joodse organisaties, de Kamer ervan zullen overtuigen dat hier een urgent probleem ligt. „Antisemitisme neemt toe. Het komt uit drie hoeken van de samenleving: uit islamitische kringen, uit extreemrechtse kringen en ook wel uit extreemlinkse kringen, waar de kritiek zich met name richt op de staat Israël. Omdat het een bijzondere, specifieke vorm van discriminatie is, vereist het van de kant van de overheid ook een bijzondere, specifieke aanpak.”

Segers zoekt die aanpak in betere beveiliging en repressie, maar ook in preventie. „In het onderwijs moet de Holocaust behandeld worden en zonder terughoudendheid behandeld kúnnen worden.”

Samen met GL-Kamerlid Buitenweg werkt Segers aan een initiatiefwet om antisemitisch geweld zwaarder te straffen. „Daarmee vorderen we gestaag. We zijn nu bezig met een laatste adviesronde, voor we daadwerkelijk gaan schrijven. Het wordt ons steeds duidelijker dat een dergelijke wet een toegevoegde waarde heeft.”