Schandpaal voor onnodig procederende overheid

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. beeld ANP

Er komt een top10 van overheidsinstanties die onnodig vaak en lang rechtszaken aanspannen tegen burgers. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) beloofd op aandringen van regeringspartij VVD.

Dekker wil het aantal rechtszaken terugdringen omdat conflicten soms beter zonder tussenkomst van de rechter kunnen worden opgelost en zo kosten kunnen worden bespaard. Maar dan moet de overheid ook het goede voorbeeld geven, erkent de minister. Overheidsinstanties procederen soms ook onnodig. „Ik vind dat we daar kritischer op moeten zijn.” De Tweede Kamer krijgt daarom een lijst met de tien grootste „boosdoeners”.

De minister was naar de Kamer geroepen omdat het ongeduld daar groeit over Dekkers plannen voor de rechtsbijstand. Door het aantal zaken voor pro-Deoadvocaten te verminderen, hoopt de minister ook hun werkdruk te verlichten en hun beter te kunnen betalen. Bij een flink deel van de pro-Deozaken staan een overheidsinstantie en een burger tegenover elkaar. De rechtsbijstand staat onder grote druk en heel wat sociaal advocaten stoppen met hun werk.