RIVM: Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen

Corona
Van Dissel. beeld ANP

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen.

Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukte dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. „De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

Die ontwikkeling is te danken aan de maatregelen die zijn genomen om de opmars van het virus te stoppen, meent Van Dissel. Hij licht er met name het maandag afgekondigde voorschrift uit dat alle huisgenoten van een zieke met bijvoorbeeld koorts thuis moeten blijven. Die maatregel, „die we misschien nog meer op de voorgrond moeten zetten”, geeft nu mogelijk het laatste zetje waardoor de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen de uitbraak aankunnen.

Zonder de maatregelen van maandag zouden er vermoedelijk te veel mensen tegelijk ziek worden en zou er te weinig plaats zijn op de intensive care van de ziekenhuizen. De groei van het aantal coronapatiënten vlakt volgens de ramingen die het RIVM gebruikt, nu waarschijnlijk zo af dat de ic’s genoeg bedden hebben voor de toestromende patiënten.

Inmiddels heeft het coronavirus in Nederland 276 levens geëist. Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 63 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Maandag steeg het dodental nog met 34.

Sinds maandag zijn 811 nieuwe patiënten positief getest op het coronavirus. Daarmee is het aantal geregistreerde besmettingen op 5560 gekomen.

Het aantal ziekenhuisopnamen is gestegen van 1230 tot 1495. Tot die groep behoren ook de mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis belandden, maar weer zijn opgeknapt. De jongste persoon die aan het virus overleed was 55 jaar, de oudste was 97 jaar.