Oud-DSM topman Sijbesma speciaal gezant voor coronacrisis

Feike Sijbesma, voormalig topman van chemieconcern DSM, gaat tijdelijk als speciaal gezant optreden in de coronacrisis. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, heeft namens het kabinet aan hem gevraagd of hij deze rol wil vervullen.

Sijbesma gaat in eerste instantie kijken welke opties er voor Nederland zijn voor coronatests en hoe het zit met de beschikbaarheid ervan. Hij gaat volgens een woordvoerder van het ministerie samen met de Taskforce Diagnostiek bepalen wat er moet gebeuren om de productiecapaciteit te vergroten. Het gaat dan zowel om testen om besmetting vast te stellen als om testen die antistoffen kunnen vaststellen.

„Door zijn uitgebreide netwerk en ervaring kan de heer Sijbesma hierbij van grote waarde zijn”, aldus de woordvoerder. Sijbesma nam in februari afscheid bij DSM, na bijna dertien jaar als bestuursvoorzitter aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern.

Nederland is spaarzaam met tests, terwijl royaal gebruik daarvan in andere landen een cruciale rol heeft gespeeld in de beteugeling van het virus en ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat aanraadt. Het leeuwendeel van de Nederlandse laboratoria kampt met tekorten aan testmateriaal.