OESO bezorgd over snijden in hulp

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maakt zich zorgen over de bezuinigingen in Nederland op ontwikkelingshulp. De organisatie is positief over de samenvoeging van hulp en handel, blijkt uit een woensdag verschenen rapport.

Nederland was de afgelopen jaren een van de „meest genereuze en voorspelbare donoren”, maar de trend is nu naar beneden gaand, aldus de OESO. „We hopen dat Nederland deze daling kan stoppen.”

De organisatie wil onder meer weten wat de gevolgen van klimaatfinanciering zijn voor de begroting van ontwikkelingshulp. De steun van Nederland aan de armste landen om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen aanpakken zou in 2020 kunnen oplopen tot 1,2 miljard euro per jaar, aldus de OESO.

De OESO prijst Nederland om het feit dat het geld weet aan te trekken van de private sector voor ontwikkelingshulp en arme landen helpt met het verhogen van de belastinginkomsten. Nederland is „klein maar relatief invloedrijk”.

„Dit is een bevestiging van het beleid dat we vier en een half jaar geleden hebben ingezet”, reageert minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking).