Nieuwe voorman voor FVD in Eerste Kamer

Cliteur tijdens zijn installatie in de Eerste Kamer. beeld ANP

De senatoren van Forum voor Democratie krijgen een nieuwe leider. Fractievoorzitter Paul Cliteur maakt plaats voor fractiegenoot en voormalig partijvoorzitter Paul Frentrop. De hoogleraar (64) wil zich de laatste anderhalf jaar voor hij met emeritaat gaat kunnen wijden aan zijn werk op de Leidse rechtenfaculteit, laat FVD weten.

Cliteur, die geldt als mentor van FVD-leider Thierry Baudet en een lichting jonge geestverwanten, zag voor zichzelf nooit een rol in de schijnwerpers. Maar toen de beoogde fractieleider Henk Otten vlak voor de Eerste Kamerverkiezingen ruzie kreeg met Baudet en uit de partij werd gezet, nam hij toch diens plaats in.

De 66-jarige Frentrop is van meet af aan bij FVD betrokken en maakt deel uit van de harde kern van de partij. De oud-journalist en bedrijfskundige was onder meer al eens partijvoorzitter en directeur van het wetenschappelijk instituut.

Met een verkiezingsjaar op komst wil Cliteur een stap terug doen, al blijft hij wel senator. „Ik zal al mijn aandacht nodig hebben om mijn promovendi naar de promotie te begeleiden en voor het opzetten van nieuw digitaal onderwijs”, zegt hij in opinieblad Elsevier.