Nederland merkt coronavirus aan als A-ziekte

2

Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China in het vervolg als een zogeheten A-ziekte. Dat betekent bijvoorbeeld dat artsen alarm moeten slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt die maatregel op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Er komt geen toegangscontrole op Schiphol om besmette reizigers te onderscheppen. Dat werkt volgens de experts niet goed en maakt daardoor nauwelijks verschil. Wel worden reizigers via informatieschermen boven de bagagebanden gewaarschuwd en ingelicht.

Mondkapjes zijn niet nodig, vinden de deskundigen. Zorgvuldig hoesten in de elleboogholte, goed de handen wassen en niet te dicht bij zieke mensen komen is genoeg.

Ieder ziekenhuis kan mensen zo nodig opnemen in quarantaine. De minister gaat in kaart brengen hoeveel patiënten alle ziekenhuizen samen kunnen bergen. In China, waar het virus als eerste de kop heeft opgestoken, blijken veel te weinig bedden beschikbaar en worden inderhaast nieuwe ziekenhuizen uit de grond gestampt.

Huisartsen krijgen nog aanvullende informatie over hoe ze moeten optreden als ze denken dat een patiënt het virus onder de leden heeft. Mensen met het virus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. Wie die verschijnselen heeft binnen twee weken na terugkomst uit een plaats waar het virus rondwaart of in aanraking is geweest met een besmette patiënt moet worden onderzocht.

Twee mensen in Nederland zijn vorige week getest op het nieuwe coronavirus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze bleken niet besmet. De twee werden getest omdat ze klachten hadden en in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan waren geweest, aldus de RIVM-zegsman.

In China zijn zeker tachtig mensen aan het virus bezweken. Epicentrum van de uitbraak is de miljoenenstad Wuhan.