NAVO-topman bij ‘nucleaire oefening’ op vliegbasis Volkel

NAVO-topman Jens Stoltenberg is op vliegbasis Volkel bij een „nucleaire oefening” aanwezig geweest. Dat meldt de NAVO. Daarmee lijkt het bondgenootschap een publiek geheim indirect te bevestigen.

Al jaren wordt er gezegd dat er kernwapens opgeslagen liggen op de vliegbasis. Nederland heeft al decennia een nucleaire taak van de NAVO. Maar het kabinet wil de aanwezigheid nooit bevestigen in verband met NAVO-afspraken.

In de Tweede Kamer wordt al lang aangedrongen op meer openheid op dit vlak. Het kabinet zet zich ook in voor meer transparantie, maar wil geen bevestiging geven van de aanwezigheid van atoomwapens.

„Het is voor het eerst dat de NAVO de aard van de oefening bekendmaakt. Dit past ook in de het streven van Nederland om meer transparant te zijn”, aldus het ministerie van Defensie.

Voormalige regeringsleiders hebben wel gezegd dat de atoomwapens er liggen. In 2013 bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de wapens op de Brabantse vliegbasis. Er zouden tussen de tien en twintig atoombommen van het type B61 liggen.

„Deze oefening is een belangrijke test voor de nucleaire afschrikking van de alliantie”, zei Stoltenberg. Het ging volgens hem om een routineoefening. „Het doel van de nucleaire afschrikking van de NAVO is niet om een conflict te provoceren, maar om vrede te bewaren, agressie af te schrikken en onderdrukking te voorkomen.”

De NAVO-baas sprak onder meer met vliegers en werd door de commandant van de vliegbasis bijgepraat over de nucleaire oefening waaraan vijftig vliegtuigen uit verschillende landen meededen. Hij voerde er ook overleg met minister Ank Bijleveld van Defensie.