Knops hoopt akkoord te bereiken over compensatie marinierskazerne

beeld ANP

Het kabinet hoopt vrijdag na nieuw overleg een akkoord te hebben met Zeeland over een compensatiepakket voor het annuleren van de vestiging van de marinierskazerne. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en speciaal gezant Bernard Wientjes hopen met Zeeuwse bestuurders de laatste hobbels uit de weg te kunnen ruimen.

Eerder kwam al naar buiten dat er gesproken wordt over een extra beveiligde gevangenis, rechtbank en een expertisecentrum op het gebied van georganiseerde criminaliteit. Verder gaat het om betere treinverbindingen met Zeeland en een kennisinstituut voor voedsel, energie en water. Ook over een waterstoffabriek wordt gesproken, net als de overdracht van kerncentrale Borssele aan het Rijk.

In 2012 besloot het toenmalige kabinet de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. De laatste jaren groeide het verzet hiertegen van de mariniers. Die onvrede leidde tot een leegloop van het korps. Dat vindt het kabinet zo zorgelijk dat de verhuizing wordt afgeblazen. De mariniers verhuizen nu naar een basis nabij Apeldoorn.

De Provinciale Staten, de gemeenteraad van Vlissingen en het waterschap Scheldestromen moeten nog wel hun goedkeuring geven als er vrijdag overeenstemming wordt bereikt. Pas daarna zal het ministerie van Defensie officieel verklaren dat de verhuizing van de baan is.