Geboorteland Palestijn niet langer 'onbekend'

De West Bank. beeld AFP

Palestijnse Nederlanders hoeven niet langer op te geven dat ze in Israël of in een onbekend land zijn geboren. Ze kunnen straks bij de burgerlijke stand laten registreren dat ze ter wereld zijn gekomen in 'Gazastrook en Westelijke Jordaanoever', laat verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops weten.

Wie in het bevolkingsregister wordt ingeschreven, kan nu nog alleen een geboorteland opgeven dat door Nederland als staat is erkend. Dat geldt niet voor de staat die de Palestijnen hebben uitgeroepen in de zogeheten Palestijnse gebieden.

De burgerlijke stand merkte Nederlanders van Palestijnse afkomst daardoor aan als geboren in Israël. Dat zat veel Palestijnen dwars, omdat ze Israël als vijand en bezetter van hun land beschouwen. Om hen tegemoet te komen gaf Nederland hun de mogelijkheid om hun geboorteland op te geven als 'onbekend'.

Nu maakt Knops het Palestijnen toch mogelijk om vast te leggen dat hun wieg in de Palestijnse gebieden stond. Omdat de Verenigde Naties ondubbelzinnig hebben verklaard dat de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (Oost-Jeruzalem inbegrepen) van de Palestijnen zijn, vindt hij de status van die gebieden duidelijk genoeg.

Knops' besluit lijkt Nederland een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te besparen. Een Palestijnse Nederlander wilde bij het EHRM afdwingen dat hij zich als geboren Palestijn kon laten registreren. Die zaak is nu mogelijk van de baan.

Nederland en veel andere westerse landen erkennen 'Palestina' niet omdat ze willen dat er eerst vrede komt tussen Israël en de Palestijnen.