EP-commissie stemt voor verbod pulsvisserij

Pulsvisserij
beeld ANP

De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft donderdag zoals verwacht haar steun uitgesproken voor het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt.

Van de 25 commissieleden stemden er 21 voor en twee tegen. Twee leden onthielden zich van stemming, onder wie Annie Schreijer-Pierik (CDA). Peter van Dalen (CU-SGP) was niet aanwezig. De twee tegenstemmen kwamen van de Britse UKIP.

Het akkoord over de pulsvisserij werd op 13 februari bereikt door onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten. Na de visserijcommissie moet ook het voltallige parlement er nog over stemmen. Dat gebeurt medio april. De regeling is pas definitief als daarna ook de Europese Raad ermee heeft ingestemd.

Volgens de nieuwe regels mag 5 procent van de Nederlandse kottervloot (die een kleine 300 schepen telt) tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken. Momenteel vangen ongeveer 80 Nederlandse kotters platvissen met stroomstootjes. Het is nog niet duidelijk hoeveel daarvan onder de overgangsregeling zullen vallen.

Toen het akkoord bereikt werd, dacht Schreijer dat de helft van de vloot kon blijven vissen met de pulstechniek, en na het verbod nog zes schepen voor onderzoek. „Daarna werd alles anders uitgelegd”, ze ze donderdag. „Ik wil weten wat er precies is uitgekomen.” Daarom onthield zij zich van stemming. Schreijer hoopt voor de plenaire stemming duidelijk te hebben wat de exacte gevolgen zijn voor de Nederlandse vissers.