Defensie neemt nieuwe transporthelikopters in gebruik

De luchtmacht heeft twee nieuwe Chinook-transporthelikopters in gebruik genomen. Een Nederlands squadron gaat ze gebruiken voor opleiding op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood. De toestellen worden begin volgend jaar in Nederland verwacht.

De Chinooks, die volgens Defensie bekendstaan als „militair werkpaard”, moeten op termijn verouderde modellen vervangen. Die zijn duurder in onderhoud en beschikken over minder functionaliteiten. De modernere uitvoering heeft betere navigatiesystemen en zelfverdedigingsmiddelen, aldus Defensie.

Op termijn wordt de Chinook-vloot uitgebreid naar twintig toestellen in deze nieuwe uitvoering. Momenteel beschikt de luchtmacht over acht nieuwe toestellen en elf verouderde helikopters. Van de twintig worden er vijf gestationeerd op Fort Hood, de overige vijftien gaan naar vliegbasis Gilze-Rijen.

In 2005 gingen er twee Chinooks verloren tijdens de ISAF-missie in Afghanistan. Er vielen toen geen doden, wel raakten er drie mensen gewond.

De helikopters worden naast transport ook gebruikt voor gewondenvervoer, brandbestrijding en speciale operaties met de Special Operations Forces. Ze kunnen ladingen van zo’n 10.000 kilo vervoeren.