D66 wil sultan Brunei Nederlandse onderscheiding afnemen

In 2013 bezocht koningin Beatrix de sultan van Brunei. beeld AFP

Als het aan D66 ligt, wordt de sultan van Brunei een hem toegekende hoge Nederlandse onderscheiding weer afgenomen.

Het Aziatische staatshoofd voerde onlangs een reeks shariawetten in. Twee mannen die seks met elkaar hebben, kunnen daarvoor bijvoorbeeld nu de doodstraf door steniging krijgen, bij diefstal kan een hand worden afgehakt.

„Terwijl LHBTI’ers worden bedreigd met steniging kan de sultan met het allerhoogste koninklijke metaal op zijn borst paraderen. Dat is onverteerbaar", reageert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Het is de vraag of een onderscheiding zonder meer kan worden ingetrokken. D66 heeft bovendien minister Blok opgeroepen om de ambassadeur op het matje te roepen en te vragen de omstreden wetten in te trekken.

Toenmalig koningin Beatrix maakte de steenrijke sultan in 2013 Ridder grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bij staatsbezoeken worden standaard de hoogste onderscheidingen uitgewisseld tussen de staatshoofden. Bij haar bezoek aan Brunei kreeg de sultan het Grootkruis, zoals de toenmalige koningin op haar beurt de hoogste onderscheiding kreeg van Brunei.

De Amerikaanse acteur George Clooney riep al eerder op om de negen luxueuze hotels die eigendom zijn van de sultan te boycotten. Zijn oproep heeft in Hollywood navolging gekregen. Twee grote media-evenementen in het Beverly Hills Hotel zegden af en kiezen voor een andere locatie.