Conflict in coalitie over omroepen opgelost

Van Bijsterveldt. Foto ANP ANP

DEN HAAG (ANP) – Het conflict in de coalitie over de omroepen is opgelost. Ingewijden bevestigen vrijdag berichtgeving daarover van de NOS.

Regeringspartij VVD en gedoogpartij PVV lagen in de clinch met CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Media). Vooral de PVV wilde er niet aan dat de VARA en BNN in 2014 mogelijk 10 miljoen euro steun zouden krijgen.

Van Bijsterveldt vindt principieel dat zij daar niet over gaat en dat het aan de raad van bestuur van de publieke omroep (NPO) is om daar in 2014 na een nieuwe ledentelling over te beslissen. Dat blijft ook zo.

Wel krijgen omroepen langer - tot 2014 - de tijd om met gratis cadeautjes leden te werven. Vooral voor de nieuwkomers Powned en WNL is dat belangrijk. Zij moeten 150.000 leden hebben om definitief tot het omroepbestel te kunnen toetreden.

Van Bijsterveldt eiste eerder dat het publieke bestel teruggebracht zou worden van 21 naar acht omroepen. Het NPO-bestuur kwam daarop met voorstellen waarin de KRO samengaat met NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN.