Cliteur wil dat FVD „nieuwe zuil” bouwt

Cliteur. beeld ANP

Forum voor Democratie (FVD) moet een nieuwe zuil gaan bouwen, vindt kandidaat-senator Paul Cliteur.

Cliteur meent dat FVD meer moet zijn dan een politieke partij. „We moeten een compleet nieuwe zuil opbouwen met eigen instituties: een partij, een nieuwe omroep, andere kranten, andere debatruimtes en ook aan de universiteiten moet veel gebeuren”, zei hij zaterdag in de Telegraaf.

De Leidse hoogleraar Cliteur, bij wie FVD-leider Thierry Baudet in 2012 promoveerde, noemt Forum „niet alleen een politieke partij, maar ook een culturele beweging.” Die moet tegenwicht gaan bieden aan de invloed van „cultuurmarxisten” in de journalistiek, politiek en onderwijs. „Wij willen echte diversiteit, niet die nepdiversiteit van huidskleur of religie, maar van opinies en van denken. Die ideologische diversiteit moeten we terugveroveren op de instituties”, aldus Cliteur.

Racisme

Hij vindt het verbazingwekkend dat Forum van racisme wordt beschuldigd en in de extreemrechtse hoek wordt gezet. „Alsof Baudet die anderhalve nazi in Nederland wil bereiken. Ik verbaas mij over de persoonlijke gekwetstheid van mensen als ze een boodschap horen die hen niet aanstaat.”

Cliteur is aangesteld als tijdelijk woordvoerder van de nog te vormen Eerste Kamerfractie van FVD sinds de rel rond Henk Otten. Die was beoogd fractieleider tot hij in een NRC-interview kritiek leverde op Thierry Baudet en tot bleek dat hij zonder overleg ruim 30.000 euro uit de partijkas naar zichzelf had overgemaakt.

De Leidse hoogleraar is de nummer twee op de kandidatenlijst. Op 27 mei kiezen Provinciale Statenleden de nieuwe Eerste Kamer.

Tweede man

Cliteur, die als partij-ideoloog het wetenschappelijk bureau van FVD, het Renaissance Instituut, leidt, heeft geen ambitie om de fractie in de Senaat te gaan leiden. „Ik zie mijzelf als de ideale tweede man, niet als beoogd fractieleider”, aldus de wetenschapper.

Annabel Nanninga staat achter Cliteur op plek drie. Zij is momenteel gemeenteraadslid voor FVD in Amsterdam.

De Eerste Kamerfractie beslist begin juni wie de fractie gaat leiden.