ChristenUnie wil waarborgen van kabinet over handelsverdrag

Voordewind. beeld ANP

De ChristenUnie wil „waarborgen” van het kabinet over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA). De steun van de coalitiepartner is cruciaal voor de regering om het verdrag door de Tweede Kamer te loodsen. Het gaat om een inspanningsverplichting, zei Joël Voordewind.

Het verdrag vormt een „stevig dilemma” voor de kleinste regeringspartij, aldus Voordewind. De ChristenUnie stemde in 2016 nog tegen CETA, terwijl de drie andere coalitiepartijen het verdrag steunen. Volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zou afwijzing een „blamage” zijn.

Voordewind wilde garanties dat de Europese standaarden behouden blijven, bijvoorbeeld op gebied van voedselveiligheid. Hij wil onder meer dat er gekeken wordt of in Canada extra controles kunnen worden uitgevoerd om te voorkomen dat hormoonvlees richting EU gaat.

Verder mag de overgang naar duurzame landbouw in Nederland niet ondergraven worden door CETA. Ook wil hij zekerheid dat het zogenoemde arbitragetribunaal waarmee investeerders tegen staten worden beschermd, de beleidsvrijheid van het kabinet niet beperkt.