ChristenUnie Amsterdam wil kerkdienst in buitenlucht

Kerk en corona
Gemeenteraadslid Don Ceder van de Amsterdamse ChristenUnie. beeld ANP

Na weken vooral digitaal kerkdiensten te hebben gevolgd, pleit de ChristenUnie in Amsterdam ervoor om op zondagochtend zogeheten hagenpreken te mogen houden, preken in de buitenlucht.

Gemeenteraadslid Don Ceder (ChristenUnie) vraagt burgemeester en wethouders om kerkelijke gemeenten die behoefte hebben aan een hagenpreek daar toestemming voor te geven. Kerken in Zuidoost zullen graag in een deel van het dan rustige Nelson Mandelapark bijeen willen komen, denkt hij. Hij wijst erop dat het besmettingsrisico in de buitenlucht minder groot is als ook hier 1,5 meter afstand wordt gehouden.

VanTwillert-5-Cultuur-A„Als je als kerk dan toch met alle geweld wilt zingen, doe het dan alsjeblieft buiten”

"Geloven is iets individueels, maar ook iets wat samen wordt gedaan. Voor veel mensen zijn religie en erediensten dan ook van hetzelfde belang als voetbalstadions en voetbalsupporters: Ajax-supporters zingen liever niet in hun eentje, maar willen samenkomen om de spelers en de medesupporters te ontmoeten, aan te moedigen, toe te juichen en te bezingen. Om deze redenen is het dat ook gelovigen graag samenkomen met andere gelovigen", houdt Ceder het college voor.