Armeens CU-lid Hayarpi (21) legt lot in handen politiek

De Armeense Hayarpi Tamrazyan (21). beeld ANP

De 21-jarige Armeense Hayarpi Tamrazyan doet een laatste oproep aan haar partij de ChristenUnie om te voorkomen dat zij en haar familie naar hun geboorteland worden teruggestuurd. Ze wendt zich nu ook tot D66, nu die coalitiepartner van de CU een nieuwe leider heeft die misschien meer voor mensen als Hayarpi wil doen dan zijn voorganger. De studente econometrie schuilt met haar familie in een Katwijkse kerk uit angst dat ze worden uitgezet.

Hayarpi is uitgeprocedeerd en moet na negen jaar in Nederland terug naar Armenië. In het laatste aanbod dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst haar deed, ziet ze niets, zei ze tegen het ANP. Ze zou een studievisum moeten aanvragen. Daarvoor gelden echter strenge eisen en de uitkomst is onzeker. In de tussentijd kan ze worden teruggestuurd naar Armenië. Bovendien zouden haar ouders, zusje en broertje sowieso naar hun moederland terug moeten.

armenie

In de Katwijkse kerk die het gezin heeft opgevangen, mogen ze blijven „zolang er nog uitzicht is op een oplossing”, zegt dominee Folkert Rinkema. Maar de Dienst Terugkeer & Vertrek zou hen ook daar kunnen ophalen en uitzetten. Daarom broedt Rinkema, met anderen, op een plan om met hulp van andere kerken een estafettekerkdienst te houden. Zolang de familie die dienst bijwoont, mag de DT&V ze volgens juristen niet uitzetten.

Rinkema, die tot dusver politieke uitspraken schuwde en benadrukte dat hij de overheid wil gehoorzamen, „kan dit niet meer uitleggen. Hayarpi’s vader, die in Armenië in de oppositie zat, gaat bij terugkeer de dood tegemoet. Als we hen laten gaan, kan ik mezelf niet meer in de spiegel aankijken.”