Prinses Beatrix bij opening expositie in Vaticaan

beeld ANP
6

Een ontmoeting met de paus zat er niet in tijdens het bezoek van prinses Beatrix woensdagavond aan het Vaticaan. Zij woonde de opening bij van de tentoonstelling ”Rembrandt in het Vaticaan. Beelden tussen hemel en aarde”.

Koningin Silvia van Zweden opende de tentoonstelling met een toespraak. Namens Nederland sprak Jaime de Bourbon de Parme, de ambassadeur „bij de Heilige Stoel” en zoon van prinses Irene. „De werken van Rembrandt symboliseren de geest van vrede en rust die doordringt in de huidige inspanningen om oecumenisch dichterbij te komen”, zei de ambassadeur tegen de aanwezigen, onder wie kardinaal K. Koch, hoofd van de Vaticaanse afdeling voor de oecumene.

Op de tentoonstelling zijn 53 etsen uit het Zweedse Zorn Museum te zien. De Zweedse kunstenaar Anders Zorn was een groot verzamelaar van Rembrandts gravures. Ook is het olieverfschilderij ”Tronie van een oude man met tulband” uit de privécollectie van het Nederlandse echtpaar George en Ilone Kremer te zien. De Kremers leende daarnaast twee etsplaten van Rembrandt uit.

De werken zijn tot en met 27 februari te bezichtigen in het zogenaamde appartement van Pius V, onderdeel van de Vaticaanse Musea, op 100 meter afstand van de beroemde Sixtijnse Kapel.

Rembrandt is al eens eerder in het Vaticaan voor het voetlicht gekomen. Tijdens haar staatsbezoek aan Italië in 1985 schonk koningin Beatrix een Rembrandtbijbel aan de toenmalige paus, Johannes Paulus II.

De directeur van de Vaticaanse Musea verklaarde woensdag graag een werk van Rembrandt in de collectie op te nemen.