Oranjes vieren Koningsdag 2018 in Groningen

Burgemeester Den Oudsten van Groningen. beeld ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie vieren Koningsdag volgend jaar in de stad Groningen. Dat is donderdag bekendgemaakt op een bijeenkomst in het Groningse stadhuis, waarbij ook de Rijksvoorlichtingsdienst aanwezig was.

Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning in Groningen René Paas noemen het bezoek van de koninklijke familie „fantastisch”. Waarom is gekozen voor Groningen is niet bekend.

Koningsdag 2018

„In 2004 was het nog Koninginnedag in Groningen. Nu is het Koningsdag”, aldus Den Oudsten. „We willen de regio delen met het hele land en laten zien dat we talent hebben!”, voegde Paas eraan toe. „Het is als het winnen van een hoofdprijs. Een prachtkans om te laten zien wat we in huis hebben.”

Wat er op het programma staat, is nog niet bekend. „We weten nog niet wat we precies gaan doen. Maar we weten wel: Koningsdag 2018 wordt onvergetelijk”, zei Paas. Volgens Den Oudsten gaan „Groningen en ommeland” zich gezamenlijk presenteren. Mogelijk krijgt de aardbevingskwestie een plaats in het programma, maar dat is nu nog niet te zeggen, zei Paas.
Koningsdag is op vrijdag 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Vorig jaar was de viering in Tilburg, toen de koning vijftig werd.

In 2004 vierde toenmalig koningin Beatrix met haar familie Koninginnedag in het Groningse Warffum en de stad Groningen. In 1990 bezochten zij de feesten eveneens in de provincie Groningen: in Haren en Loppersum. Het huidige koningspaar bracht in mei 2013 voor het eerst een bezoek aan de stad.

Groningen is vierde Koningsdag nieuwe stijl

Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Groningen wordt de vijfde viering van Koningsdag, en de vierde op de nieuwe manier. Ze gingen eerder met hun familie naar De Rijp en Amstelveen, Dordrecht, Zwolle en Tilburg.

Willem-Alexander trad op Koninginnedag 2013 aan. Het was eigenlijk de bedoeling dat koningin Beatrix die dag Koninginnedag zou vieren in De Rijp en Amstelveen, maar dat werd vanwege de troonswisseling afgelast. Een jaar later ging koning Willem-Alexander als goedmaker alsnog naar de beide Noord-Hollandse plaatsen.

In 2014 was de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Willem-Alexander koos ervoor om naar één stad te gaan, waarbij hij meer contact had met het publiek en minder oud-Hollandse spelletjes speelde. Dordrecht had de primeur. Er was onder meer een vlootschouw. In Zwolle het jaar erop waren er optredens van onder anderen rapper Typhoon. Vorig jaar waren de koning en koningin in Tilburg.
Koningin Beatrix ging op Koninginnedag altijd naar een dorp en een stad in dezelfde provincie. Zo bezocht ze in 2012 Rhenen en Veenendaal en het jaar ervoor Thorn en Weert.